Omdat u last heeft van overmatig zweten van de oksels heeft uw arts samen met u gekozen voor de behandeling met botuline toxine injecties.

Hoe werkt botuline-toxine

Botuline-toxine is een eiwit uit de bacterie Clostridium botulinum. Het middel wordt als kleine dosis in de huid gespoten. Dit middel zorgt voor blokkade van de signalen aan de zenuwen die de zweetklieren aanzetten tot zweetproductie. Zo stopt het zweten. Zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor aanraking of pijn worden niet beïnvloed door botuline-toxine. Als botuline- toxine in contact komt met zenuwen die spieren bedienen, remt dit de werking van de spieren. Daarom kan het middel ook gebruikt worden om spierstoornissen te behandelen zoals spasticiteit.

Hoe vindt de behandeling plaats

Scheer 24 uur voor de behandeling uw okselbeharing en gebruik geen lokale therapie of deodorant meer.
Voor de behandeling kan het nodig zijn om de grootte van het te behandelen gebied te bepalen met een jodiumzetmeeltest. Er wordt jodiumtinctuur op de okselhuid aangebracht. Zodra dit is ingedroogd wordt de oksel met zetmeel bepoederd. Na 5 minuten is er een blauwzwarte verkleuring in het gebied met hyperhidrosis. Houd er rekening mee dat deze test vlekken kan achterlaten in uw kleding.
De botuline-toxine wordt in de huid van de oksels toegediend via meerdere injecties. Dit gebeurt met een uiterst fijne naald. De injectie gaat niet dieper dan de huid. Zo blijft het effect van botuline-toxine beperkt tot de zenuwen die de zweetklieren prikkelen. Een behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Wat zijn de bijwerkingen

De injecties in de oksel kunnen als pijnlijk worden ervaren. Soms ontstaat er een bloeduitstorting op de injectieplaats. 4-5% van de patiënten heeft tijdelijk last van overmatig zweten op een andere lokatie. Dit treedt meestal één maand na de behandeling op en verdwijnt vaak binnen 4 maanden. Soms kan een kleine hoeveelheid botuline-toxine zich verspreiden van de prikplaats en inwerken op een zenuw in de buurt die een spier bedient. Heel soms treedt een lichte zwakte op in de armen. Maar dit verdwijnt weer spontaan. Omdat botuline-toxine een eiwit is, is er een kleine kans op griepachtige symptomen (vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn). Deze verdwijnen na een paar dagen.

Hoe lang werkt botuline-toxine

Botuline-toxine blokkeert de zenuwuiteinden. Na ongeveer 12 weken herstelt de functie van de zenuw zich omdat er nieuwe takjes uitgroeien. Die gaan weer normaal functioneren. Dit betekent dat de behandeling enkele maanden werkt. Maar het effect vermindert na enkele maanden. Bij het merendeel van de patiënten is het effect na één week merkbaar en maximaal na 2 weken. De zweetproductie halveert meestal.
De behandeling kan na 4 maanden worden herhaald. Als de behandeling vaak wordt herhaald kan het effect minder zijn door resistentie. Sommige verzekeraars vergoeden maximaal 2x per jaar een behandeling.

Voor wie is de behandeling niet bedoeld

U mag geen botuline-toxine gebruiken als u een spierziekte heeft zoals Myasthenia Gravis, bij neurologische ziekten zoals Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) of als u aan het Lambert-Eaton Myastheen Syndroom (LEMS) leidt.

Laat uw arts weten als een van de volgende punten op u van toepassing is:
• u bent jonger dan 12 jaar
• u denkt dat u allergisch bent voor botuline-toxine
• u bent zwanger, overweegt om zwanger te worden, of geeft borstvoeding
• u lijdt aan spierproblemen
• u heeft last van uw hart
• u heeft een aandoening of gebruikt geneesmiddelen die de bloedstolling beïnvloeden (ook aspirine)
• u heeft in het verleden problemen gehad met botuline-toxine
• u heeft recent een tetanusinjectie gehad
• u bent aan uw oksels geopereerd
• u bent allergisch voor jodium (behandeling vindt dan plaats in de gehele haarregio)

Interacties met andere medicijnen

U mag niet behandeld worden als u bepaalde antibiotica of spierontspannende geneesmiddelen (spierverslappers) gebruikt. Bij gelijktijdig gebruik kan de werking van botuline-toxine worden versterkt, zoals aminoglycosiden, benzodiazepines, lithiumzouten, guanines, cholestorolremmers, lincomycine, tetracycline en corticosteroïden. Tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding wordt botuline-toxine niet toegediend. Vertel uw apotheker of de voorschrijvend arts dat u met botuline-toxine behandeld wordt.
Medicijnen die overmatig zweten kunnen veroorzaken zijn pijnstillers, rustgevende medicatie, anti-depressiva en bloeddrukverlagers (beta-blockers). Als u een van deze medicijnen gebruikt, is het raadzaam om eerst met uw huisarts te bekijken of dit de oorzaak van het overmatig zweten kan zijn voordat u met een behandeling begint.

Nazorg

Na de behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten gewoon weer uitvoeren. Er wordt aangeraden om de eerste 4 uur na de behandeling niet te douchen.
U kunt in de apotheek aluminiumchlorideoplossingen (anti-zweet vloeistof) kopen. U kunt deze producten blijven gebruiken als dat nodig is. Maar vermijd het gebruik tijdens de eerste dagen na de injecties met botuline-toxine omdat het uw huid kan irriteren. Roken kan hyperhidrosis nadelig beïnvloeden.
In geval van spierzwakte in uw arm mag u geen voertuig besturen of machines bedienen totdat dit hersteld is.
Als u andere effecten waarneemt en u denkt dat deze te maken hebben met de behandeling, kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie op werkdagen van 08.30-16.30 uur, telefoon (0512) 588 801, keuze 3. Buiten kantooruren kunt u bij ernstige problemen via het centrale nummer (tel: (0512) 588 888) vragen naar de dienstdoende dermatoloog.