Uw arts heeft u aangeraden om een behandeling met een laser te ondergaan. In deze folder leest u meer over de laser.

Wat is een laser?

Laser staat voor Light Admission bij Stimulated Emission of Radiation. Het is een apparaat dat licht van een bepaalde kleur en intensiteit bundelt door spiegels en lenzen tot een straal. Als dit licht wordt geabsorbeerd in een bepaald materiaal, wordt het licht (energie) omgezet naar warmte.

Hoe werkt de vaatlaser?

We hebben twee vaatlasers: een vaatlaser Varilite 523 nm en een vaatlaser Varilite 940 nm. De vaatlaser produceert licht met grote energie. Dit licht wordt op bepaalde bloedvaten geprojecteerd. Door deze energie worden rode bloedcellen en bloedvaatjes in de huid opgewarmd en vernietigd.
Het verschil tussen beide lasers is dat er verschillende grootte van vaatjes en gebieden behandeld kunnen worden. Eventueel wordt met een speciaal scanapparaat dat gekoppeld wordt aan de lasers grotere oppervlakten tegelijk behandeld.

Wat kan met een vaatlaser behandeld worden?

Bij bepaalde huidziekten worden de vaatjes oppervlakkig in de huid beschadigd. Hierdoor zetten ze uit, worden extra zichtbaar en geven een rode verkleuring die niet wegtrekt. Aandoeningen waarbij dit het geval is, zijn: wijnvlekken, couperose (uitgezette bloedvaatjes), spiders (spinnekopvaatjes), ouderdomsvaatkluwen en sommige vormen van spatadertjes aan de benen.

Zijn er beperkingen vóór en na de behandeling?

Voor de behandeling mag u niet gebruind zijn (door de zon of zonnebank). Een bruine huid ontstaat door verkleuring van het pigment. Teveel pigment kan na een laserbehandeling witte plekken veroorzaken. Na de behandeling is het daarom belangrijk uw huid gedurende 6 weken goed te beschermen tegen de zon. Dit kan met een zonnebrandcrème met minimale beschermingsfactor 30. Gebruik dit het liefst meerdere malen per dag of om de 2 uur indien u de gehele dag buiten bent in de zon. Dit helpt om donkere verkleuring van de huid te voorkomen.
Voor de behandeling moet de huid crème- en make-upvrij zijn.
Sommige medicijnen kunnen een lichtovergevoeligheid geven. Een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan blaren en littekens geven. Meld daarom uw medicijngebruik altijd aan de arts of huidtherapeut.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De laserbehandeling wordt poliklinisch verricht. Tijdens de behandeling krijgt u een beschermende bril op omdat het laserlicht oogbeschadiging kan veroorzaken. De behandeling voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid. Na de behandeling kan er roodheid en een zwelling ontstaan die na een aantal minuten weer verdwijnen. Als een groter gebied wordt behandeld lijkt de roodheid op een zonverbranding. Dit kan enkele uren aanhouden. In enkele gevallen kunnen de laserstralen zo sterk zijn dat er kleine puntbloedinkjes optreden. Deze bloedinkjes zijn onschuldig en helen snel. Soms ontstaan er kleine blaren. De blaren drogen vanzelf in en vormen een korstje. Aan deze korstjes mag u niet krabben in verband met littekenvorming en infectie.
Tot één week na de behandeling worden activiteiten die de huiddoorbloeding stimuleren (sporten, sauna, hete baden) afgeraden en matig gebruik van alcoholische dranken geadviseerd.

Hoe verloopt de nabehandeling?

Wanneer de laserbehandeling heeft plaatsgevonden adviseren wij de huid drie keer per dag in te smeren met aftersuncrème,. Dit heeft een verkoelend effect. Bij veel zwelling kunnen koude kompressen helpen. Bij mogelijke infectie moet er worden behandeld met antibiotica zalf. Neem hiervoor contact op met uw huidtherapeut.

Wat zijn de resultaten?

Het doel van de ingreep is het verwijderen van rode en roodblauwe verkleuringen van de huid. Ongeveer 6 tot 8 weken na de eerste behandeling kan een nieuwe behandeling volgen. Hoe vaak behandeld moet worden is onder andere afhankelijk van de grootte van de aandoening. Niet altijd wordt het gewenste resultaat bereikt. Sommige afwijkingen moeten meerdere malen behandeld worden. Vooraf kan besloten worden tot een proefbehandeling.
Garanties kunnen niet gegeven worden.

Zijn er bijwerkingen?

Bijwerkingen komen niet vaak voor. In sommige gevallen kunnen donkere of lichte plekken ontstaan na de behandeling. Meestal gebeurt dit na zonblootstelling en bij donkere huidtypes. Deze problemen gaan vaak weer over. Het kan maanden duren voor deze vlekken weer bijkleuren. Bij donkere plekken is het belangrijk deze plaatsen goed te blijven beschermen tegen de zon. Lichte vlekken kunnen na 6 weken zonbescherming weer bruinen in de zon. In zeldzame gevallen kunnen deze verkleuringen blijven bestaan. Littekens ziet men zelden. Bij wondjes kan wondinfectie optreden.

Voor vragen of afspraken?

De Huid- en Laserkliniek Nij Smellinghe is telefonisch bereikbaar van maandag- t/m vrijdag van 8.30-16.30 uur op telefoonnummer (0512) 588 801 en per mail via huidtherapie@nijsmellinghe.nl.

Er is dagelijks een telefonisch spreekuur van 11.30 - 12.00 uur waar u met specifieke vragen terecht kunt: (0512) 588 457.