Inleiding

Uw arts heeft u aangeraden om een behandeling met een laser te ondergaan. In deze folder leest u meer over de laser.

Wat is een laser?

Laser staat voor Light Admission bij Stimulated Emission of Radiation. Het is een apparaat dat licht van een bepaalde kleur en intensiteit bundelt door spiegels en lenzen tot een straal. Als dit licht wordt geabsorbeerd in een bepaald materiaal, wordt het licht (energie) omgezet naar warmte.

Wat kan de pigmentlaser behandelen?

De laser kan pigment uit de huid verwijderen. Alleen ‘donkere vlekken’ zoals lever- en ouderdomsvlekken, sproeten, andere pigmentvlekken en tatoeages kunnen behandeld worden. Ook hemosiderinepigmentaties (dit zijn pigmentvlekken ontstaan door ijzerophopingen) aan de onderbenen kunnen met de laser worden behandeld. Een zwangerschapsmasker is vaak moeilijk of niet te behandelen omdat het pigment dieper ligt.

Hoe werkt de pigmentlaser?

De Varilite (523 nm)  en/of Q-switched Robijn laser (694 nm) zendt een krachtige, zeer zuivere lichtbundel uit. De lichtbundel bevat heel veel energie. De energie van deze laserstraal wordt in hele kleine ‘pakketjes’ op de pigmenten geschoten. Hierdoor vallen de pigmentdeeltjes uit elkaar. Deze pigmentdeeltjes worden vervolgens door het lichaam opgeruimd.

Zijn er beperkingen vóór of ná de behandeling?

Het is verstandig om de zon en de zonnebank gedurende 6 weken voor en na de laserbehandeling te vermijden. Een door de zon gebruinde huid heeft meer kans op bijwerkingen. Deze worden verderop in de folder besproken. Gebruik een goede zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. Gebruik dit het liefst meerdere malen per dag of om de 2 uur indien u de gehele dag buiten bent in de zon. Dit helpt om donkere verkleuring van de huid te voorkomen.
Voor de behandeling moet de huid crème- en make-upvrij zijn.
Sommige medicijnen kunnen een lichtovergevoeligheid geven. Een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan blaren, littekens of pigmentverschuivingen geven. Meld daarom uw medicijngebruik altijd aan de arts of huidtherapeut.

Hoe gaat de behandeling?

De laserbehandeling wordt poliklinisch verricht. Tijdens de behandeling krijgt u een beschermende bril op omdat het laserlicht oogbeschadiging kan veroorzaken. De behandeling voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid. Afhankelijk van de gebuikte laser kan het behandelde gebied na het laseren wit en/of donker van kleur worden. Dit is een teken dat het pigment wordt verdampt. Direct of enkele minuten later komt er roodheid en een zwelling die na een aantal minuten weer verdwijnen. Als een groter gebied wordt behandeld lijkt de roodheid op een zonverbranding. Dit kan enkele uren aanhouden. In enkele gevallen kunnen de laserstralen zo sterk zijn dat er kleine puntbloedinkjes optreden. Deze bloedinkjes zijn onschuldig en helen snel. Soms ontstaan er kleine blaren. De blaren drogen vanzelf in en vormen een korstje. Aan deze korstjes mag u niet krabben in verband met littekenvorming en infectie.

Kan de pigmentvlek helemaal verdwijnen?

Er kan geen garantie worden gegeven dat de pigmentvlekken bij iedere patiënt helemaal verdwijnen. Sommige donkere vlekken reageren niet of maar gedeeltelijk, zelfs na meerdere behandelingen. Voor u is het belangrijk om factoren te vermijden die de terugkeer van de overmatige pigmentatie bevorderen (zoals zonblootstelling), zelfs wanneer de vlekken eerst verdwenen waren.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Oppervlakkig gelegen pigmentvlekken hebben één tot twee behandelingen nodig om te verdwijnen. Dieper gelegen pigmentvlekken hebben meer dan twee behandelingen nodig.

Hoe verloopt de nabehandeling?

Wanneer de laserbehandeling heeft plaatsgevonden adviseren wij de huid drie keer per dag in te smeren met aftersuncrème. Dit heeft een verkoelend effect. Bij veel zwelling kunnen koude kompressen helpen. Bij mogelijke infectie moet er worden behandeld met een antibioticazalf. Neem hiervoor contact op met uw huidtherapeut.

Zijn er bijwerkingen?

De belangrijkste bijwerking, is het lichter worden van de huid (hypopigmentatie). Dit gaat vaak weer over. Soms wordt de huid juist iets donkerder (hyperpigmentatie). Ook hyperpigmentatie gaat vaak weer over. Een zeldzamer bijwerking is littekenvorming. Ook infecties van de huid kunnen aanleiding geven tot littekenvorming. Littekenvorming kan niet in alle gevallen voorzien of voorkomen worden en is helaas blijvend.

Voor vragen of afspraken?

De Huid- en Laserkliniek Nij Smellinghe is telefonisch bereikbaar van maandag- t/m vrijdag van 8.30-16.30 uur op telefoonnummer (0512) 588 801 en per mail via huidtherapie@nijsmellinghe.nl.

Tevens is er dagelijks een telefonisch spreekuur van 11.30-12.00 uur, waar u met specifieke vragen terecht kunt: (0512) 588 457.