Uw arts heeft u aangeraden om een behandeling met een laser te ondergaan. In deze folder leest u meer over de laser.

Wat is een laser?

Laser staat voor Light Admission bij Stimulated Emission of Radiation. Het is een apparaat dat licht van een bepaalde kleur en intensiteit bundelt door spiegels en lenzen tot een straal. Als dit licht wordt geabsorbeerd in een bepaald materiaal, wordt het licht (energie) omgezet naar warmte.

Voor de behandeling

Het is verstandig om de zon en de zonnebank gedurende 6 weken voor en na de laserbehandeling te vermijden. Een door de zon gebruinde huid heeft meer kans op bijwerkingen. Deze worden verderop in de folder besproken. Gebruik een goede zonnebrandcrème met een minimaal beschermingsfactor 30. Gebruik dit het liefst meerdere malen per dag of om de 2 uur indien u de gehele dag buiten bent in de zon.
Voor de behandeling moet de huid crème- en make-upvrij zijn.
Sommige medicijnen kunnen een lichtovergevoeligheid geven. Een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan blaren en littekens geven. Meld daarom uw medicijngebruik altijd aan de arts of huidtherapeut.

Hoe gaat de behandeling?

De laserbehandeling wordt poliklinisch verricht. Tijdens de behandeling krijgt u een beschermende bril op omdat het laserlicht oogbeschadiging kan veroorzaken. Er wordt een dun laagje gel op de huid aangebracht om de huid te beschermen en de laser beter over de huid te laten glijden. De behandeling voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid.
De laser kan door een specifieke techniek de dieper gelegen blauwe en paarse beenvaatjes goed bereiken. De vaatjes reageren op het nauwkeurig afgestelde energieniveau (licht) van de laser. De lichtbundel wordt in de bloedvaten opgenomen. Door de warmte van de lichtbundel stolt het bloed en wordt het bloedvat vernietigd. Het vaatje wordt door het lichaam opgenomen en verdwijnt.
Daarnaast werkt de Mydon Laser met een contactkoeling. Dit koelsysteem van de laser beschermt uw huid tegen oververhitting. Hierdoor is pijnbestrijding niet nodig. De meeste patiënten verdragen de behandeling goed.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Dit is afhankelijk van de conditie van de huid en het individuele probleem. Vaak worden er meerdere behandelingen geadviseerd. De vervolgbehandeling gebeurt na 6 tot 8 weken.
Vooraf kan besloten worden tot een proefbehandeling.
Garanties kunnen niet gegeven worden.

Wat kan ik verwachten na de behandeling?

De huid kan tijdelijk wat rood of blauw kleuren, dit trekt na verloop van tijd weg. Soms ontstaat een lichte zwelling. Deze zwelling trekt meestal binnen 2 dagen weg. Ook kunnen er in de dagen tot weken na de behandeling kleine korstjes ontstaan. Aan deze korstjes mag u niet krabben in verband met littekenvorming en infectie.

Wat kan ik doen na de behandeling?

Na de behandeling met de Mydon laser zijn de volgende punten voor u van belang:
• Tot vier weken na de behandeling dient u sauna’s, hete baden of heet douchen te vermijden
• Vermijd de zon en de zonnebank gedurende 6 weken na de laserbehandeling en gebruik een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30. Gebruik dit het liefst meerdere malen per dag of om de 2 uur indien u de gehele dag buiten bent in de zon
• U mag 24 uur na de behandeling weer cosmetische producten op het te behandelen gebied aanbrengen
• Tot vijf dagen na de behandeling raden we u aan geen grote lichamelijke inspanningen te verrichten, zoals sporten.
• Bij dreigende infectie is het belangrijk om antibioticazalf te gebruiken

Het kan prettig zijn om na de behandeling een coolpack of een koud washandje te gebruiken om extra koeling te geven. Leg nooit een coolpack direct op de huid!

Zijn er bijwerkingen?

Bijwerkingen komen niet vaak voor. In sommige gevallen kunnen donkere of lichte plekken ontstaan na de behandeling. Meestal gebeurt dit na zonblootstelling en bij donkere huidtypes. Dit gaat meestal weer over. Het kan maanden duren voor deze vlekken weer bijkleuren. Bij donkere plekken is het belangrijk dit goed te blijven beschermen tegen de zon. In zeldzame gevallen kunnen verkleuringen blijven bestaan. Littekens ziet men zeer zelden.

Voor vragen of afspraken?

De Huid- en Laserkliniek Nij Smellinghe is telefonisch bereikbaar van maandag- t/m vrijdag van 8.30-16.30 uur op telefoonnummer (0512) 588 801 en per mail via huidtherapie@nijsmellinghe.nl.

Er is dagelijks een telefonisch spreekuur van 11.30-12.00 uur waar u met specifieke vragen terecht kunt: (0512) 588 457.