Wat is overbeharing?

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hypertrichose
Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen en ontstaat in de pubertijd.

Hirsutisme
Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen: hirsutisme. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk weinig haar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Wat zijn de oorzaken van overbeharing?

Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Bij overbeharingsproblemen kunt u eerst de huisarts of dermatoloog advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn voordat u zich laat behandelen door de huidtherapeut.

Een huidtherapeut kan zorgen voor de verwijdering van ongewenste haren. Houd er rekening mee dat na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. Het positieve resultaat van de behandeling leidt er doorgaans toe dat de patiënt zich zekerder van zichzelf voelt.

Elektrisch epilatie

Elektrisch epilatie zorgt ervoor dat storende haren definitief verdwijnen. Het gaat om haren in het gezicht, elders op het lichaam en bijvoorbeeld huidtransplantaten. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen. Elektrisch epilatie is niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrisch epilatie voor iedereen draaglijk te maken. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.

Fotothermolyse

Fotothermolyse is een nieuwe epilatiemethode met een laser of met een flitslamp (Intense Pulsed Light). De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Omdat de huidtherapeut niet haartje voor haartje aanpakt maar per lichtflits een aantal haren tegelijk behandelt, kunnen in korte tijd grote oppervlakten worden behandeld. De meeste apparaten hebben een koelsysteem dat de bovenlaag van de huid beschermt en het prikkelende gevoel tijdens de behandeling vermindert. Het aantal behandelingen varieert. Fotothermolyse is het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid.

Wat kunt u zelf doen?

Een haar groeit veel langzamer dan de meeste mensen denken. Na maanden of jaren valt een haar uit. Dan volgt een rustperiode voor het haarzakje. Daarna groeit een nieuwe haar. Slechts een deel van de haren is zichtbaar. De rustperiode duurt zes weken tot anderhalf jaar,
afhankelijk van de plaats op het lichaam, de dikte en diepte van het haar, de
hormonale situatie en erfelijke factoren. Na epileren of harsen lijkt het of het haar na een week al weer terug komt. Maar het gaat om een andere haar, precies er naast. Haren komen pas na zes tot twaalf weken terug. Als u besluit om u definitief te laten ontharen door een huidtherapeut, is het daarom belangrijk dat u zelf niet meer epileert met een pincet, harst, waxt of de touwtjesmethode gebruikt. U mag de haren wel afknippen of scheren. Eventueel kunt u ook kiezen voor een ontharingscrème die geen huidirritaties veroorzaakt.

Vergoedingen

Behandeling van een zieke of beschadigde huid is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op een huidtherapeut is een verwijzing van een arts of specialist nodig. De vergoedingen voor de behandeling van de huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn afhankelijk van de soort behandeling en de soort verzekering.
U moet in veel gevallen aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u hebt.

Voor vragen of afspraken

De Huid- en Laserkliniek Nij Smellinghe is telefonisch bereikbaar van maandag- t/m vrijdag van 8.30-16.30 uur op telefoonnummer (0512) 588 801 en per mail via huidtherapie@nijsmellinghe.nl.

Tevens is er dagelijks een telefonisch spreekuur van 11.30 – 12.00 uur waar u met specifieke vragen bij ons terecht kunt: (0512) 588 457.

De dermatologen en huidtherapeuten van Nij Smellinghe te Drachten.