Huid- en laserkliniek (polikliniek)

Meestgestelde vragen over couperose

Kan couperose geheel verdwijnen?
In bijna alle gevallen wordt een cosmetisch goed resultaat bereikt. Het is echter niet zo dat na behandeling de huid weel helemaal wordt als van iemand van 18 jaar. Er zal altijd nog wel iets zichtbaar blijven, maar binnen proporties.

Hoeveel behandelingen nodig?
In de regel zijn 3- 5behandelingen voldoende voor een normale couperose op beide wangen. Bij heel uitgebreide couperose (bijvoorbeeld doorlopend tot de kaakranden en de hals) zijn meer behandelingen nodig.

Kan couperose weer terugkomen?
De behandeling heeft een blijvend effect. Met name door zonlicht en UV-straling kunnen zich echter in de loop der jaren nieuwe bloedvaatjes ontwikkelen. Er is dan geen bezwaar deze opnieuw met laserlicht te behandelen.

Is behandeling pijnlijk?
De behandeling wordt als kleine prikjes in de huid ervaren. De ervaring van pijn is ook afhankelijk van de locatie die wordt behandeld. Met name het puntje van de neus en de bovenlip zijn gevoelig. Verdoving is echter niet nodig. Over het algemeen is de pijn goed te verdragen, ook als er grotere gebieden behandeld worden.

Zijn er bijwerkingen?
Direct na de behandeling voelt de huid warm en branderig aan. De huid is rood en licht opgezwollen. Dit effect kan enkele dagen aanhouden. Op langere termijn zijn tijdelijke pigmentaties van de huid mogelijk. Dit wordt echter zelden gezien. U houdt geen littekens over aan de behandeling. Ook kunnen kleine blaartjes ontstaan. Deze worden veroorzaakt door de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de bloedvaatjes. De blaartjes drogen na één dag in, waarna er kleine korstjes ontstaan. Deze verdwijnen ook weer na enkele dagen.

Bij blaartjes is het risico op huidinfectie aanwezig. Deze moeten behandeld worden met antibioticazalf zodat littekenvorming kan worden voorkomen. Soms ontstaat er hyperpigmentatie waardoor de behandelde huid iets donkerder van kleur wordt. Hyperpigmentatie verdwijnt over het algemeen binnen enkele maanden. Ook kan hypopigmentatie ontstaan waardoor de behandelde huid iets lichter van kleur wordt. In principe doet zich dit niet voor in het gezicht. Herstel duurt vaak jaren, soms is hypopigmentatie blijvend.

Nabehandeling?
Gedurende enkele dagen na de behandeling moet u de huid drie keer per dag insmeren met aftersun crème. Deze heeft een verkoelend effect en bevordert een sneller herstel.

Wat te doen voor en na de behandeling?
Wij raden u aan vanaf zes weken voor de laserbehandeling niet in de zon te gaan liggen. Laserstralen worden door zongebruinde huid aangetrokken en kunnen dan niet effectief hun werk doen. Tevens geeft een zongebruinde huid een grotere kans op pigmentvorming. Verder is het verstandig om gedurende zes weken na de behandeling de zon te vermijden. Gebruik in ieder geval een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 20).

Tevens adviseren wij u gedurende deze periode geen gebruik te maken van de zonnebank.