Huid- en laserkliniek (polikliniek)

Overbeharing

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hypertrichose
Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de pubertijd.

Hirsutisme
Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen: hirsutisme. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk niet sterk behaard zijn zoals bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan “normaal”.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?
Bij overbeharingsproblemen kunt u eerst de huisarts of dermatoloog advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn voordat u zich laat behandelen door de huidtherapeut.

Een huidtherapeut kan zorgen voor de verwijdering van ongewenste haren. Maar zelf bij definitieve ontharing moet u er rekening mee houden dat er verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. Het positief resultaat van behandeling leidt er doorgaans toe dat de patiënt zich zekerder van zichzelf voelt.

Epileren
Epileren met een pincet is het uittrekken van de haarwortel en haarschacht (waardoor er geen stoppelvorming optreedt. De methode is alleen geschikt als het gaat om enkele haren. De haren komen na enige tijd terug. Bovendien kunnen haartjes die zich nog niet hebben ontwikkeld worden geprikkeld, waardoor er ook haren verschijnen op plaatsen waar ze vroegen niet zaten.

Harsen
Ook bij harsen worden de haarwortel en haarschacht verwijderd. De haren komen na twee tot zes weken geleidelijk terug. Harsen is vooral geschikt voor grotere oppervlakten. De methode geld als pijnlijk. Bovendien kan er een overgevoeligheidsreactie optreden.

Elektrisch epilatie
Elektrisch epilatie zorgt ervoor dat storende haren definitief verdwijnen. Het gaat om haren in het gezicht, elders op het lichaam en bijvoorbeeld huidtransplantaten. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen. Elektrisch epilatie is niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrisch epilatie voor iedereen dragelijk te maken. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.

Laserontharen
In Nij Smellinghe maken we gebruikt van het ontharen met behulp van de Lightsheer ofwel de diodelaser. De diodelaser werkt in op het pigment in de haren en is dus het meest effectief als de haren in de actieve (anagene) groeifase zitten. Omdat niet alle haren tegelijk in deze fase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig. Men gaat uit van gemiddeld 3 tot 5 behandelingen, dit is tevens afhankelijk van de te behandelen locatie.

Doordat de Laserstraal een doorsnede heeft van 1 cm² kunnen vele haarzakjes tegelijk worden vernietigd. Hierdoor is het mogelijk grote gebieden zoals oksels, bikinilijnen, maar ook hele armen, benen of zelfs de gehele rug te behandelen. Door de hoge effectiviteit van de Lightsheer Laser is eindeloos behandelen niet nodig.

Om de opperhuid niet te beschadigen door de hoge energie heeft de Lightsheer Laser een gekoelde tip (5 C°). Deze beperkt in hoge mate de pijnprikkel die door de opwarming wordt veroorzaakt, zodat de behandeling over het algemeen zeer goed wordt verdragen.