Leefregels na een directe reconstructie m.b.v. een tissue expander (of definitieve prothese)

Tissue expander

Bij de expandermethode wordt de huid rondom het litteken opgerekt. Er zijn bij deze methode twee operaties nodig. Bij de eerste operatie wordt een lege ballon, de expander, onder de borstspier ingebracht. Via de vulnippel, die in de expander aanwezig is, wordt vervolgens steriele zoutoplossing in de ballon gespoten. De huid rekt daardoor op. Nadat de wond genezen is, komt u in een periode variërend van enkele weken tot ongeveer drie maanden éénmaal per week op de polikliniek om de expander verder te laten vullen. De huid wordt met de expander opgerekt. Wanneer het gewenste borstvolume is bereikt, wordt een wachttijd van ongeveer drie maanden aangehouden alvorens de tweede ingreep uit te voeren. Bij de tweede operatie wordt de expander vervangen door een definitieve prothese.

Soms wordt tijdens de operatie bekeken of het mogelijk is om direct de definitieve prothese te plaatsen in plaats van een tissue expander. De leefregels hiervan zijn hetzelfde als bij het plaatsen van een tissue expander, alleen krijgt u in dit geval geen tijdelijke prothese mee naar huis. Wanneer er een groot volumeverschil is tussen de gereconstrueerde borst en de eigen borst, is soms wel een deelprothese nodig.

Wondverzorging

Na een operatie heeft u een drukverband gekregen. Dit is ter voorkoming van een nabloeding. Dit verband blijft 24 uur zitten. Zeker de eerste weken na de operatie kan de wond pijnlijk zijn en trekken. De huid rond de wond kan verkleurd zijn door een bloeduitstorting en het litteken kan wat gezwollen zijn. Naarmate de wond aan het genezen is worden deze verschijnselen minder. Wanneer de wond niet lekt, hoeft u er geen pleister overheen te plakken.

Nicotinegebruik vergroot de kans op stoornissen in de wondgenezing. Voor de optimale wondgenezing is het daarom belangrijk dat u liefst zo lang mogelijk voor de ingreep stopt met roken en tot zes weken na de operatie niet rookt.

Hechtingen

Bij een directe reconstructie gebruikt de plastisch chirurg meestal hechtingen die vanzelf oplossen. Over de wond zijn nog hechtpleisters aangebracht, deze moeten blijven zitten tot aan de controle op de polikliniek. Alleen als er irritatie ontstaat ten gevolge van de pleisters, mogen ze eerder worden verwijderd. U kunt gewoon douchen met de hechtpleisters, deze zijn watervast.

Dragen beha of tubigrip

Het is mogelijk om van de afdeling een tubigrip mee naar huis te krijgen, deze geeft wel wat steun, maar knelt minder dan een beha. U kunt de tubigrip de volgende dag vervangen door een sportbeha. Gedurende zes weken na de operatie moet u dag en nacht een sportbeha dragen. De beha mag tijdens het douchen even af. Douchen kan overigens geen kwaad voor de wondgenezing.

Tijdelijke prothese

Indien er gebruik gemaakt is van een tissue expander, of wanneer er een groot volumeverschil is tussen beide borsten, krijgt u bij ontslag uit het ziekenhuis een tijdelijke borstprothese mee naar huis. Samen met de verpleegkundige bekijkt u welke maat het meest geschikt is. U kunt de prothese op maat maken door de watten bij te vullen of eruit te halen.

Pijn

Het gebruik van paracetamol is toegestaan. U mag maximaal vier maal daags twee tabletten van 500 milligram innemen. Probeer dit binnen vier weken weer af te bouwen. Hierbij willen wij u erop attenderen dat u moet ingaan op de signalen die uw lichaam afgeeft. Pijn kan betekenen dat uw lichaam rust nodig heeft. Luister hiernaar.

Douchen

Een operatiewond is maximaal 24 uur na de operatie gesloten. Vanaf dat moment mag u douchen.

Moeheid

In het ziekenhuis heeft u misschien het gevoel dat u tot heel wat in staat bent, maar eenmaal thuis kan het tegenvallen. Sneller moe zijn is heel normaal na een operatie. Probeer een balans te vinden tussen rust en activiteit.

Activiteiten

Alle activiteiten waarbij bijzondere krachtsinspanningen van uw armen worden gevraagd, worden u voor de tijdsduur van zes weken na de operatie afgeraden. Ook het verrichten van zware huishoudelijke werkzaamheden zoals stofzuigen, ramen zemen en dergelijke worden afgeraden.
In overleg met uw behandelend plastisch chirurg mag u uw werk weer hervatten. Over het algemeen zal dit tussen de vier en zes weken na de ingreep zijn. Dit is afhankelijk van uw werkzaamheden.

Wanneer kunt u contact opnemen en met wie

In de volgende gevallen moet u contact opnemen met het ziekenhuis:
- u heeft koorts van 38,5 graden of hoger.
- bij pijn, roodheid en zwelling van de wond.

Als er na de operatie problemen voordoen, wordt u verzocht contact op te nemen met de plastisch chirurg.
Op dinsdag en donderdag kunt u naar Nij Smellinghe bellen op telefoonnummer (0512) 588 390.
Op maandag, woensdag, vrijdag en in het weekend kunt u contact opnemen met het MCL, telefoonnummer: (058) 2866666 of poli plastische chirurgie MCL, telefoonnummer: (058) 2866140. U moet dan vragen naar de dienstdoend plastisch chirurg. De huisarts of spoedeisende hulparts ziet niet veel mensen na een borstreconstructie. Neem daarom altijd contact op met de plastisch chirurg bij problemen.