Verpleegkundigen brengen totale gezondheidstoestand in beeld

Geplaatst op 13 maart 2017

Vandaag is de eerste dag van de landelijke Week van Zorg en Welzijn! Ter gelegenheid hiervan is vorige week huis-aan-huis een zorgkrant verspreid. Daarin doen onze verpleegkundige Ellis de Haan en kinderarts Alwin Brouwer hun verhaal over de gelijkwaardige relatie tussen verpleegkundige en arts en de manier waarop de methode Klinisch Redeneren verpleegkundigen kan ondersteunen om een volwaardige gesprekspartner te zijn. Het artikel vindt u onderaan dit bericht.

Gebruikmaken van unieke positie
In 2016 hebben alle verpleegkundigen en een aantal andere zorgprofessionals in Nij Smellinghe een training Klinisch Redeneren gedaan (verzorgd door het Wenckebach Instituut uit Groningen).

Vanuit hun expertise kunnen verpleegkundigen snel beoordelen wat er met een patiënt aan de hand is. Als een patiënt bijvoorbeeld steeds zieker wordt, is het belangrijk om de oorzaak hiervan te onderzoeken en de totale gezondheidstoestand te beoordelen.

Bij het vormen van een totaalbeeld en het beoordelen van de totale gezondheidstoestand, maakt de verpleegkundige gebruik van zijn of haar unieke positie binnen de patiëntenzorg. De verpleegkundige heeft namelijk veel contact met de patiënt, dat helpt bij de beeldvorming. Vaak is de verpleegkundige daarnaast de eerste die veranderingen opmerkt.

De methode Klinisch Redeneren ondersteunt hierbij. Met Klinisch Redeneren vormt de verpleegkundige op een methodische manier een totaalbeeld van de patiënt en vraagt zich af: wat zie ik precies? Wat betekent dit? En hoe kan ik hierover zo duidelijk mogelijk met collega’s communiceren? Een stappenplan kan hierbij een hulpmiddel zijn.

De patiënt vertegenwoordigen
Het resultaat van de gestructureerde observatie en analyse kan zijn dat de verpleegkundige een extra meting bij de patiënt doet, die in eerste instantie niet relevant leek (zoals ademhaling in rust). Hierdoor merkt een verpleegkundige soms eerder dat de situatie van een patiënt dreigt te verslechteren en kan eerder worden ingegrepen.

Met Klinisch Redeneren neemt het vakmanschap van de verpleegkundigen verder toe. En daar zijn we trots op! Een groot voordeel is dat in Nij Smellinghe verpleegkundigen en andere zorgprofessionals nu allemaal de situatie met dezelfde methode beredeneren.

Voor nu is het zaak om te zorgen dat de kennis over Klinisch Redeneren op peil blijft en het toepassen van de methode verder wordt ontwikkeld. Daar gaan een aantal aandachtsvelders binnen Nij Smellinghe mee aan de slag!

 


« Naar overzicht