6 maart Europese Dag van de Logopedie

Geplaatst op 6 maart 2017

Wist u dat het verstandig is om een baby voor hij drie maanden oud is uit de fles te leren drinken? Na deze periode is het moeilijker om een baby uit de fles te leren drinken omdat de baby dan al heel duidelijk bewust ervoor kan kiezen of hij/zij de fles wil. Tot die tijd drinkt de baby meestal instinctief als hij een speen of tepel in de mond voelt. Wist u dat er meer dan 25 spieren betrokken zijn bij slikken? Slikken klinkt zo normaal, maar hoeft het niet te zijn.
6 maart is het de Europese Dag van de Logopedie. Het thema van dit jaar is ‘slikproblemen bij kinderen en volwassenen’.

In ziekenhuis Nij Smellinghe werken de logopedisten Wilma Hooghiemster en Veronie de Blaauw. Wilma Hooghiemster vertelt: ‘Mensen slikken meer dan 850 keer per dag. Daar denken we niet bij na. We slikken eten, drinken en speeksel door. Slikken is een complex samenspel van lippen, gebit, tong, wangen, speekselklieren, gehemelte, keelholte, strottenhoofd en slokdarm. Er zijn meer dan 25 spieren bij betrokken. Wij onderzoeken en behandelen patiënten met slikproblemen. Op deze manier proberen we complicaties als longontsteking ten gevolge van verslikken te voorkomen’. Veronie de Blaauw vult aan: ‘Wat slikproblemen betreft werken wij op alle afdelingen in het ziekenhuis. Soms gaat eten en drinken niet vanzelf, of moeilijk. Bij veel (oudere) mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis is er sprake van krachtsverlies, waardoor het complexe proces van slikken ook minder goed kan verlopen. Er kan ook sprake zijn van een medisch probleem of een negatieve ervaring waardoor het eten en drinken wordt beïnvloed. Dit kan veel stress opleveren. Wilma en ik kunnen in deze gevallen hulp bieden. We geven adviezen om verslikken te voorkomen en kunnen oefeningen geven om het slikken te verbeteren.

Ook baby’s en kinderen kunnen moeite hebben met eten en drinken. We zien kindjes die moeite hebben met de coördinatie tussen ademen, zuigen en slikken als ze aan de borst liggen of uit een flesje drinken. Óf oudere kinderen die geen stukjes willen eten en/of moeite hebben met kauwen. In overleg met de ouders van het kind kijken we op welke manier we het eten en drinken aangenamer kunnen maken. Meer informatie over eten en drinken bij jonge kinderen kunt u vinden op de website: www.prelogopedie.nl. “

De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) heeft in het kader van de Dag van de Logopedie een tekst geschreven over slikproblemen en feiten en cijfers over slikproblemen op een rij gezet. Deze teksten vindt u in onderstaande bestanden.

Meer informatie over de logopedisten en de andere problemen waarbij ze worden ingeschakeld vind u op de pagina ‘Logopedie’.


« Naar overzicht