Nieuwe laser maakt glaucoombehandeling patiëntvriendelijker

Geplaatst op 24 januari 2011

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten beschikt sinds kort over een nieuwe laser voor het behandelen van glaucoom. Glaucoom is een veel voorkomende ziekte aan het oog die vaak gepaard gaat met een verhoogde oogdruk. Vroege behandeling van glaucoom is belangrijk omdat het kan leiden tot blindheid. Met de nieuwe laser duurt de behandeling van een patiënt met glaucoom korter en is er minder ongemak tijdens de behandeling.

Oogarts Ed Timmerman legt uit dat de nieuwe laser extra patiëntvriendelijk is. “Het is de nieuwste laser die op dit gebied beschikbaar is. Bij de behandeling van glaucoom wordt met een laser de afvoer van het oogvocht verbeterd, zodat de druk afneemt. In verleden werd met de laser 100-200 brandplekjes gemaakt in het afvoerkanaal in de voorste oogkamer. Daarbij ontstaat altijd onbedoelde schade. Met de selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT) is er minder schade maar is het moeilijk om overlap te voorkomen.  Met de nieuwste laser, de patroon laser trabeculoplastiek, die we nu in Nij Smellinghe gebruiken, wordt in één keer een patroon van gaatjes gebrand, zodat de patiënt met een veel kortere behandeling klaar is. Daarnaast is de laser ook extra zorgvuldig, waardoor de behandeling veiliger is geworden.”

Glaucoom komt veel voor in Nederland en wordt vaak behandeld met oogdruppels, maar soms wordt er voor gekozen de aandoening te behandelen met de laser. Bij de behandeling staat voorop dat deze in een vroeg stadium moet beginnen, omdat eenmaal ontstane schade aan de oogzenuw niet meer kan worden hersteld.


« Naar overzicht