Nij Smellinghe aan kop in verzuimpreventie

Geplaatst op 18 april 2011

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft één van de laagste verzuimcijfers van alle ziekenhuizen in Nederland. Dit blijkt uit de Vernet Health Ranking, een ranking waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen de verzuimcijfers van veel zorginstellingen in Nederland. In de vergelijking, waarin 75 ziekenhuizen zijn meegenomen, staat Nij Smellinghe op nummer 1.

Op de afdeling P&O van Nij Smellinghe wordt veel aandacht besteed aan het voorkomen van ziekteverzuim. Nely van Zweeden, hoofd P&O, is dan ook blij met de bevestiging in het lage verzuimcijfer. “Wij werken er hard aan en het is goed om te zien dat dit resultaat heeft. Bij ons wordt op alle niveaus aandacht besteed aan de gezondheid van onze medewerkers en het terugdringen van verzuim, dit zie je terug in onze verzuimcijfers. We werken met streefcijfers en begeleiden leidinggevenden en medewerkers als dit nodig is. Een verzuimende medewerker denkt zelf na over reïntegratie of vervangende werkzaamheden. Dat is onze cultuur, wij hebben zeer betrokken medewerkers.”

Traditioneel zijn de verzuimcijfers in zorginstellingen iets hoger dan in het bedrijfsleven, maar uit de cijfers blijkt dat Nij Smellinghe ook goed mee kan met andere organisaties. “Wij zijn een bedrijf net als ieder ander bedrijf, waarom zou het verzuim hier dan hoger moeten zijn? Met die insteek kijken we naar het ziekteverzuim en dat werkt.”

Een laag ziekteverzuim heeft veel positieve gevolgen. Natuurlijk is er hierdoor een hoge continuïteit op de afdelingen, maar ook de sfeer wordt positief beïnvloed. “Als er weinig ziekte is, hoeven mensen niet extra hard te werken of in te springen, dat is heel prettig. Het zorgt voor een betere sfeer op de afdeling, en dat merken de patiënten natuurlijk ook meteen weer!”


« Naar overzicht