Reactie Nij Smellinghe op berichtgeving AD ziekenhuis Top 100

Geplaatst op 10 november 2016

Dit weekend publiceerde het Algemeen Dagblad (AD) haar top-100 van ziekenhuizen. Nij Smellinghe staat in deze lijst op plaats 71, vorig jaar op plaats 3. De lijst is gebaseerd op cijfers van 2015. Voorzitter Raad van Bestuur Norbert Hoefsmit: "Wij zijn teleurgesteld over de uitslag. Het is jammer dat onze inspanning voor het verbeteren van de kwaliteit van onze zorg niet zichtbaar worden in deze lijst. De afgelopen twee jaren hebben wij bijvoorbeeld veel verbeterd op het gebied van medicatieveiligheid."

Inmiddels hebben wij een eerste analyse kunnen maken op de bevindingen. Het AD neemt elk jaar andere indicatoren op om de lijst samen te stellen. Indicatoren waar wij soms weloverwogen van afwijken, maar deze aanvullingen worden niet meegenomen. Een voorbeeld is de check op ontslagmedicatie bij kinderen. In Nij Smellinghe gebeurt dit door de kinderarts en niet door het Apotheek Service Punt (ASP). De vraag van AD is of ontslagmedicatie bij kinderen door het ASP wordt gecheckt, dus scoren we hierop inderdaad laag. Een ander voorbeeld is het consult geriater. Op de Spoedeisende Hulp van Nij Smellinghe worden ouderen (70+) standaard gescreend. Indien de patiënt positief scoort op deze screening, wordt de patiënt gezien door een geriater. Voor een vitale 70-plusser heeft een consult van een geriater geen meerwaarde. Nij Smellinghe kijkt naar de individuele situatie van de patiënt. 

Norbert Hoefsmit: "Uiteraard nemen wij de bevindingen van het AD serieus. Zo gaan wij na of de bevindingen aanleiding geven voor extra kwaliteitsverbeteringen. Binnen Nij Smellinghe heeft kwaliteit van zorg continu aandacht. Volgend jaar streven wij naar een stijging in deze lijst."


« Naar overzicht