Expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde

Het lymfestelsel

Naast het bloedvatenstelsel heeft het lichaam een tweede vaatstelsel: het lymfestelsel. Zoals er bloed door de bloedvaten stroomt, stroomt er lymfe door het lymfestelsel.

Lymfe, ook wel weefselvocht genoemd, bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als bloedplasma maar heeft een hogere concentratie eiwitten. Terwijl de bloedvaten bloed aanvoeren naar en afvoeren van de organen, is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Het begin als het ware “blind” in de weefsels en de grote lymfvaten bevatten kleine spiertjes die kunnen samentrekken.

Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. De lymfeknopen liggen dichtbij organen, en worden ook wel klieren genoemd. In de hals, de oksels en de liezen bevinden zich grote concentraties van lymfklieren. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit. Doordat het lymfestelsel en de bloedbaan met elkaar in contact staan, komen deze lichaamsvreemde stoffen in de bloedbaan terecht. Via de bloedbaan worden ze uitgescheiden door het lichaam.
 

De lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel. Ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, worden onschadelijk gemaakt. Verder filteren lymfeklieren afvalstoffen uit de lymfe. Daarnaast hebben lymfklieren een belangrijke functie bij de actieve afweer en allergie ontwikkeling door witte bloedlichaampjes. Lymfeklieren bevinden zich op verschillende plaatsen in het lichaam. Op sommige plaatsen is een groep lymfeklieren te vinden: een lymfeklierpakket. Behalve in de lymfeklieren bevindt lymfeweefsel zich ook in andere organen. Onder andere in:

  • de keelholte
  • de luchtwegen
  • de milt
  • de wand van de darm
  • het beenmerg

Lymfeklierpakketten:
A. In de hals
B. In de oksels
C. Langs de luchtpijp
D. Bij de longen
E. Bij de darmen en achterin de buikholte
F. In de bekkenstreek
G. In de liezen

Bronnen:
Folder Lymfoedeem bij Kanker, KWF Kankerbestrijding