Flecaïnide provocatietest

Wat is het doel van de Flecaïnide provocatietest?

Soms kan met een normaal hartfilmpje (ECG) niet de oorzaak van hartritmestoornissen achterhaald worden. In dat geval kan een Flecaïnide provocatietest gedaan worden. Hierbij krijgt u het geneesmiddel Flecaïnide toegediend, terwijl ondertussen een hartfilmpje gemaakt wordt. Flecaïnide vertraagt de elektrische geleiding in het hart en daardoor kunnen zeldzame oorzaken van ritmestoornissen ontdekt worden, die op een gewoon hartfilmpje niet zichtbaar zijn.

Voorbereiding
  • Als u medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon innemen. U past uw medicijngebruik alleen aan, als uw cardioloog dat met u heeft afgesproken.
  • Op de dag van het onderzoek moet u zes uur van tevoren nuchter blijven. Dit houdt in dat u vanaf dat moment niet mag eten, drinken en roken.
  • Weeg uzelf op de dag van het onderzoek. Dit is nodig voor het bepalen van de juiste dosering van het medicijn Flecaïnide.
  • Doe makkelijke kleding aan.
  • Neem iets mee voor tijdverdrijf na het onderzoek, omdat u na het onderzoek niet direct naar huis gaat.
  • Neem voor de zekerheid nachtkleding en toiletspullen mee voor het geval u na het onderzoek ter observatie in het ziekenhuis blijft.
  • Als u na het onderzoek het ziekenhuis mag verlaten, kunt u zelf naar huis rijden.
Wat kunt u verwachten?

Op de afgesproken dag kunt u zich melden op de afdeling hartbewaking (EHH/CCU/ICU, 2e verdieping). Op de hartbewaking sluit de verpleegkundige  u aan op een monitor waarop uw hartritme zichtbaar wordt. Er wordt een infuus geprikt en u krijgt een automatische bloeddrukmeter om uw bovenarm.

Tijdens het onderzoek wordt elke minuut een ECG gemaakt en wordt uw bloeddruk gemeten.

Het medicijn Flecaïnide loopt gedurende 10 minuten via het infuus in. Nadat de Flecaïnide is toegediend wordt nog gedurende tenminste 20 minuten om de 3 minuten een ECG gemaakt. Tenminste 2 uur lang wordt uw hartritme automatisch gecontroleerd. Als het ECG normaal blijft, kunt u in overleg met de cardioloog naar huis. Wanneer het ECG wel verandert, blijft u in ieder geval  opgenomen tot de volgende dag.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u bellen met de polikliniek cardiologie: 0512-588806 of met de hartbewaking: 0512-588500.