Eerste Publieksacademie Nij Smellinghe over darmkanker een groot succes!

Geplaatst op 19 april 2016

Maandagavond 18 april was het zo ver. Samen met de Leeuwarder Courant organiseerde ziekenhuis Nij Smellinghe voor de eerste keer een Publieksacademie in Schouwburg De Lawei in Drachten.  Het onderwerp ‘Darmkanker’ bleek aan te spreken; de zaal zat vol met ruim 330 geïnteresseerden.

Enthousiaste reacties
De reacties op de Publieksacademie zijn lovend. ‘‘Er was een goede opkomst. Ik ben blij dat ik er ook bij ben geweest’’, zegt één van de bezoekers van deze avond. ‘‘Het is goed georganiseerd en interessant!’’

Bewustzijn
Voorzitter Raad van Bestuur N.M.H. Hoefsmit opende de avond met een korte inleiding over het onderwerp. Onder meer door het Bevolkingsonderzoek, is er de laatste tijd veel aandacht voor darmkanker. Als ziekenhuis wil Nij Smellinghe onder andere een steentje bijdragen aan het bewustzijn en het informeren van mensen in de omgeving rondom deze ziekte.

Lezingen
Luci Mol, Bevolkingsonderzoek Noord-manager darmkankerscreening, sprak over het doel van het Bevolkingsonderzoek en de praktische invulling hiervan. De unieke begeleiding voor de patiënt in Nij Smellinghe werd met veel aandacht uiteengezet door MDL-arts Vassilis Koussoulas. Met passie voor zijn vak gaf chirurg Martijn Möllers aan wat er allemaal bij een operatie komt kijken.

Vele vragen beantwoord
Na de lezingen vond er een panelsessie plaats waarin de MDL-arts, chirurg, Bevolkingsonderzoek Noord-manager en een huisarts en patiënt publieksvragen over darmkanker beantwoorden. Er kwamen veel vragen uit het publiek, waardoor een prettige interactie ontstond. Op de eerste rij in de zaal zaten onder andere een diëtist, oncoloog, radioloog, fysiotherapeut, geestelijk verzorger en de verpleegkundig specialisten Oncologie.  Ook zij konden vragen van het publiek beantwoorden.

Opnames
Tijdens de Publieksacademie zijn de lezingen en de panelsessie gefilmd. Bekijk de video hier.


« Naar overzicht