Tweede editie kraammarkt ziekenhuis Nij Smellinghe trekt ruim 1000 bezoekers

Geplaatst op 18 april 2016

Afgelopen zaterdag 16 april jl. vond de tweede editie van de kraammarkt in Nij Smellinghe plaats. Het initiatief voor de Kraammarkt was afkomstig vanuit het Verloskundig Samenwerkingsverband Noordoost Friesland, waarin verloskundigenpraktijken, kraamzorg en het ziekenhuis samenwerken. Zij vinden het belangrijk om zwangere vrouwen en hun partners voor te lichten over de mogelijkheden die er zijn rondom zwangerschap, bevalling en kraamzorg.

De markt werd feestelijk geopend door wethouder Gezondheid en Jeugd Marja Krans. Tijdens de Kraammarkt konden zwangere vrouwen o.a. een gratis pretecho laten maken door een gynaecoloog of verloskundige. Een groot succes, aan het einde van de dag stond de teller op meer dan 100.

Een groot succes en voor herhaling vatbaar!
We vroegen projectleider Mirjam Boven naar haar indruk van de dag in z’n geheel: “Met een verwachtingsvol kriebeltje in mijn buik was ik zaterdag al ver voor de wekker wakker. Na maanden van voorbereiden, plannen, vergaderen, indelen en nadenken zou alles samenkomen!

Wat heb ik ontzettend veel plezier gehad met alle voorbereidingen. Ik vind het heel inspirerend om naast dat mooie vak wat wij hebben als verpleegkundige in de geboortezorg zo iets groots en moois neer te zetten voor onze doelgroep. Want het gaat natuurlijk om veel meer dan alleen een leuke markt met mooie spullen neer zetten. Het gaat ook om delen van informatie zodat zwangeren en/of hun partners en jonge gezinnen goed voorbereid kunnen  beginnen aan een prachtige nieuwe fase in hun leven en met vertrouwen hun  nieuwe kindje kunnen verwelkomen. 

En daar kon iedere ondernemer die afgelopen zaterdag op de markt was zijn of haar eigen bijdrage aan leveren. Wat ze ook met heel veel plezier en enthousiasme hebben proberen over te brengen. Het was super leuk om te zien hoe ieder op zich zijn of haar stand naar eigen inzicht inrichtte. Van flink uitpakken tot pure eenvoud, alles passend bij de boodschap die zij voor de bezoekers hadden. 

In vergelijking met de collega projectgroep-leden die allemaal de hele dag op hun eigen plek stonden, was ik wel een bofferd. Na de officiële opening die wethouder Marja Krans op zich nam mocht ik haar samen met de directeur zorg John van Arnhem en leidinggevende Ciska Linders een rondleiding geven over de markt. En zo kreeg ik de kans om de markt in volle glorie te zien en te bezoeken. Naast het zorgplein waar alle deelnemers van het VSV vertegenwoordigd waren brachten we bezoek aan de tenten en de centrale hal met ondernemers, waar het overal gezellig druk was. We bezochten de integrale presentatie over zwangerschap, bevallen en kraamtijd en namen een kijkje op de kraamafdeling en de verloskamers. Hoe leuk om eens op deze manier over mijn passie, vak en afdeling te kunnen vertellen.”

Mooie reacties van deelnemers en aanwezigen
“Fantastisch om te zien hoe enthousiast Marja Krans er ook van werd. Na afloop vertelde ze me: "Ik ben diep onder de indruk wat Nij Smellinghe biedt voor hun zwangere vrouwen en hun partners. Wat een enorm verschil met 21 jaar geleden! Chapeau voor jullie als personeel dat je zo'n enorme happening als deze kraambeurs organiseert! Grote klasse - de mens en niet de euro's centraal!”

Ook directeur zorg John van Arnhem was onder de indruk: “Ik ben heel trots op de projectgroep en dat wij dit binnen Nij Smellinghe georganiseerd hebben.”

Ondernemer Miss Little wilde ons laten weten dat het een super leuk beurs was, ze voelde zich erg welkom en heeft genoten van alle bezoekers.

Uit de evaluatie formulieren van bezoekers kwam de tip naar boven om het vooral nog eens te organiseren! Daar wordt je als organisatie toch echt even stil van. Net als van het enorme bezoekersaantal, de belangstelling voor de pretecho’s en  de deelname aan de workshops die door verschillende ondernemers werden georganiseerd.

Een woord van dank
“Vanaf deze plek wil ik dan ook graag alle ondernemers en bezoekers bedanken. Want zonder jullie was deze kraammarkt niet zo een succes geworden. 

Graag wil ik de sponsoren bedanken. Want ook zonder hen hadden wij deze markt niet kunnen maken tot wat het was. Ook alle ondersteunende diensten die ons op zoveel verschillende manieren hebben geholpen wil ik bedanken, van restaurant medewerkers, facilitair bedrijf maar ook de collega’s van afdeling communicatie.

Ik wil het management van ziekenhuis Nij Smellinghe bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen en de ruimte en mogelijkheid om dit evenement te kunnen organiseren. En natuurlijk het VSV bestuur voor de opdracht! 

Maar het belangrijkste nog is de projectgroep. Jullie hebben ze bijna allemaal al langs zien komen afgelopen weken via de social media. En gezien en gelezen waar ieder zijn aandachtsgebied had. Ieder onmisbaar voor het grote geheel en ieder op precies de juiste plek waar zij haar grootste kracht en talent kon benutten. Dank je wel lieve dames voor de  samenwerking zo anders dan in uniform op de afdeling, maar minstens zo waardevol.

Een aantal mensen hebben me al gevraagd: 'Wat is er na de kraammarkt, Mirjam? Zwart gat? Nou nee hoor! Inspiratie genoeg en alweer zoekend naar een nieuw project! Er valt nog zoveel moois te doen!”


« Naar overzicht