Behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) met (zelf)hypnose - volwassenen

Inleiding

Door de specialist bent u verwezen voor een behandeling van uw buikpijnklachten. De klachten zijn een gevolg van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Binnen Nij Smellinghe wordt gebruikt gemaakt van een veel in onderzoek gebruikt protocol speciaal ontwikkeld voor patiënten met een prikkelbare darm. In deze folder zal uitgelegd worden wat PDS is en hoe hypnose u kan helpen om meer grip te krijgen op uw klachten.

Prikkelbare Darm

Als iemand veel buikpijn heeft zonder dat daarvoor een lichamelijke oorzaak voor gevonden wordt, spreekt men van een prikkelbare darm. Uit onderzoek is gebleken dat iemand met een prikkelbare darm sneller pijn ervaart dan iemand zonder deze klachten. De darmwand is overgevoelig geworden voor druk of aanraking. Pijnsignalen worden hierdoor veel sneller doorgegeven naar het brein (in het pijncentrum), waardoor een aanraking van de buik al heftige pijn kan veroorzaken.

Omdat darmen voortdurend in beweging zijn om het eten te verteren, kan dat ook voor pijnklachten zorgen.

Het pijncentrum ontregeld

Pijnklachten worden geregistreerd in het pijncentrum in het brein. Als iemand veel pijn ervaart, raakt dit pijncentrum overprikkeld waardoor het pijncentrum voortdurend in een alarmstand staat.

Stress en emoties (vanuit het gevoelscentrum) kunnen het pijncentrum ook beïnvloeden. Als u gespannen of boos bent zult u meer pijn ervaren dan wanneer u ontspannen en vrolijk bent. Tegelijk kun u zich ook boos of verdrietig voelen als u veel pijn heeft.

Ontspanning en afleiding

Om de negatieve cirkel van pijn en spanning te doorbreken, gaat u eerst leren hoe u uw lichaam kunt ontspannen. Hiervoor leert u eerst uw spieren aan te spannen, waarna u uw spieren leert ‘los te laten’.

Dit is een fijne oefening die u ’s avonds in bed kunt doen. U leert hierdoor goed te voelen of er ergens in het lichaam spanning zit of dat u ontspannen kunt zijn.

Als je jezelf goed kunt afleiden, door bijvoorbeeld iets te doen of aan iets te denken,  dan zal je minder pijn ervaren. Dat komt omdat het niet goed mogelijk is om je aandacht op twee dingen tegelijk te richten. U kunt dit bijvoorbeeld uitproberen door een ingewikkelde som te maken en tegelijk met een teen te wiebelen.

Hypnose

Bij hypnose leert u uw aandacht zo te richten dat u in trance komt (dit noemt men ook wel geconcentreerde / diepe aandacht).

De meeste mensen zijn wel eens in trance. Als u tv kijkt en niet hoort wat iemand zegt omdat u zo in het verhaal zit, dan bent u al in trance. Of als u auto rijdt, hebt u soms al een heel eind gereden, zonder in de gaten te hebben waar u bent langs gereden. Ook dan bent u in trance.

Tijdens de hypnose kan de specialist u suggesties geven waardoor u anders kunt leren omgaan met pijnklachten. Tijdens hypnose kan de specialist u geen dingen laten doen waar u niet achter staat of wat u niet wilt. U houdt de controle over de situatie.

De hypnoseoefening start met een ademhalingsoefening, die u een paar keer per dag kunt oefenen. Daarna gaat u in gedachten naar een fijne plek of situatie.

Na afloop kun u zich een beetje slaperig voelen.

Buikpijn behandeling

De behandeling bestaat uit zes bijeenkomsten van ongeveer 15-30 minuten. De oefening wordt opgenomen op een voice-recorder, zodat u het thuis dagelijks kunt oefenen. Dit heet zelfhypnose.
Door de behandeling zult u merken dat u weer de baas wordt over de pijn, in plaats van dat de pijn de baas is over u.

Na de zesde keer wordt er een controleafspraak gemaakt.