Caudale injectie - behandeling van pijn vanuit het stuitbeen

In overleg met uw anesthesioloog/ pijnbestrijder, dit is een specialist op het gebied van verdoving en pijnbestrijding, wordt u behandeld voor de pijn vanuit het stuitbeen. U krijgt een zogenoemde caudale injectie (sacrale epidurale injectie). In deze folder vindt u uitleg over deze behandeling.

Wat is een caudale injectie?

Bij een caudale injectie spuit een anesthesioloog/ pijnbestrijder de medicijnen Lidocaïne en Kenacort in de epidurale ruimte in uw rug bij het staartbeen. De epidurale ruimte ligt tussen het harde hersenvlies en de binnenzijde van het wervelkanaal. Deze ruimte bevat bindweefsel, bloedvaten, hersenvocht en zenuwwortels. Een zenuwwortel is het begin van een bundel zenuwen. Chirocaïne is een verdovende vloeistof. Kenacort zorgt ervoor dat zwelling en irritatie van de zenuwen afneemt. Uw pijn kan hierdoor verminderen. Meestal duurt het een paar weken voordat u iets merkt van de behandeling. Maar het kan ook zijn dat u al eerder baat heeft bij de behandeling. Als het nodig is, kan de injectie na een paar maanden worden herhaald (tot maximaal vier injecties per jaar).

Voorbereiding op de behandeling

Belangrijk om door te geven
Wilt u van tevoren aan uw anesthesioloog/ pijnbestrijder doorgeven of u:

 • Bloedverdunnende en/of andere medicijnen gebruikt: geef een overzicht van alle medicijnen
 • Overgevoelig bent voor jodium, contrastmiddelen met jodium, bepaalde medicijnen of pleisters
 • Zwanger bent
 • Onlangs een griepprik heeft gehad of binnenkort krijgt

Griepprik
Heeft u onlangs een griepprik gehad of krijgt u binnenkort een griepprik? Geef dit dan door aan uw anesthesioloog/ pijnbestrijder. Het kan zijn dat uw behandeling of de griepprik uitgesteld moet worden. Er moet namelijk minimaal twee weken zitten tussen een pijnbehandeling en een griepprik.

Bloedverdunnende medicijnen
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Acetylsalicylzuur, Sintrommitis, Acenocoumarol, Marcoumar of Persantin? Geef dit dan door aan uw anesthesioloog/ pijnbestrijder. Het kan zijn dat u hier een aantal dagen voor de behandeling mee moet stoppen. Als u niets anders met uw anesthesioloog/ pijnbestrijder heeft afgesproken, mag u deze medicijnen ’s avonds na de behandeling weer gewoon innemen.

Eten en drinken
U mag voor deze behandeling gewoon eten en drinken.

Wat neemt u mee?
Wilt u het volgende meenemen:

 • Uw patiëntplaatje
 • Een overzicht van alle medicijnen die u (eventueel) gebruikt

Begeleider
Het is prettig dat iemand u tijdens en na de behandeling begeleidt. U mag na de behandeling namelijk niet alleen het dagcentrum verlaten. Ook mag u niet zelf naar huis rijden. Wilt u hier rekening mee houden? 

De behandeling

Belangrijk!
Heeft u op de dag van de behandeling om wat voor reden dan ook geen pijn? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw anesthesioloog/ pijnbestrijder. Het kan zijn dat de behandeling niet door kan gaan.

Gang van zaken
U kunt zich melden via de aanmeldzuil. De behandeling wordt gedaan met behulp van röntgendoorlichting. Uw begeleider mag vanwege de straling niet bij de behandeling aanwezig zijn. 

De behandeling
U ligt tijdens de behandeling op uw buik op een behandeltafel. Met behulp van röntgendoorlichting zoekt de anesthesioloog/ pijnbestrijder de plaats van de injectie op en tekent deze af. U wordt plaatselijk verdoofd. Dan plaatst de anesthesioloog/ pijnbestrijder een dunne naald boven het staartbeen in de epidurale ruimte en spuit hij de combinatie van medicijnen in. Het inspuiten kan een drukkend gevoel geven of pijnlijk zijn, omdat de medicijnen zich moeten verdelen. Als alles goed gaat en u zich goed voelt, mag u na een half uur naar huis. 

Bijwerkingen

Krachtsverlies in de benen
Het kan zijn dat u tijdelijk wat minder kracht heeft in uw benen. Dit gaat na een paar uur vanzelf over.

Bijwerkingen van Kenacort
Kenacort kan de volgende bijwerkingen hebben:

 • Een warm en koortsig gevoel in het gezicht
 • De menstruatie kan iets heviger zijn, ook vrouwen in de menopauze kunnen een beetje vaginaal bloedverlies hebben (dit geldt niet voor vrouwen bij wie de baarmoeder verwijderd is)
 • Patiënten met diabetes die insuline gebruiken, kunnen enkele dagen last hebben van verhoogde bloedsuikers
 • Stemmingswisselingen
 • De anticonceptiepil kan gedurende één cyclus minder betrouwbaar zijn

Deze bijwerkingen duren meestal een paar dagen. De verdovende vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Complicaties

Het risico op complicaties is niet groot, maar er is een kleine kans op een allergische reactie, nabloeding of een infectie. U herkent een infectie aan roodheid van de huid of koorts. Krijgt u één van bovenstaande verschijnselen en/of klachten? Neem dan contact op met het Pijncentrum of met uw huisarts. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met dokterswacht Friesland, tel.nr. (0900) 112 7112.

Iedere behandeling brengt een risico met zich mee. De behandeling leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade. De anesthesioloog/pijnspecialist overlegt met u als de behandeling voor u bijzondere risico's met zich meebrengt.

Controle

U komt tien tot twaalf weken na de behandeling voor controle bij de anesthesioloog/ pijnbestrijder. Als de behandeling onvoldoende heeft geholpen of als u maar korte tijd minder pijn heeft gehad, is herhaling van de behandeling mogelijk. Uw anesthesioloog/ pijnbestrijder bespreekt dit dan met u.

Bereikbaarheid

Het Pijncentrum bevindt zich op de eerste verdieping van ziekenhuis Nij Smellinghe. U volgt route 41 A.
De afdeling is geopend van maandag tot en met vrijdag.
Elke werkdag is het Pijncentrum van 8.30 tot 12.00 uur telefonisch te bereiken op telefoonnummer (0512) 588 381, onder andere om een afspraak te maken.

Meer informatie over het Pijncentrum vindt u op www.nijsmellinghe.nl/pijncentrum