Behandeling van zenuwpijn door gordelroos

In overleg met uw anesthesioloog/ pijnbestrijder wordt u behandeld voor zenuwpijn als gevolg van gordelroos (herpes zoster). In deze folder vindt u uitleg over deze behandeling en over gordelroos.

Wat is gordelroos?

Gordelroos, de medische term is herpes zoster, is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Zo’n twintig procent van de bevolking krijgt te maken met gordelroos. De meeste mensen hebben in hun jeugd waterpokken gehad. Het virus blijft dan in het lichaam aanwezig. Door verminderde weerstand kan het virus weer actief worden. Het kan zich dan in een zenuw nestelen waardoor deze ontsteekt. De zenuw zwelt op en dit veroorzaakt pijn. De huid in de buurt van de ontstoken zenuw wordt rood, is pijnlijk, jeukt en er komen blaasjes op de huid. Als gordelroos in het gezicht zit, kan het zich uitbreiden naar het oog dat hierdoor kan beschadigen. Een geïnfecteerd oog kan door een oogarts worden behandeld met oogdruppels, oogzalf, tabletten of een infuus.

Voorkom besmetting van zwangere vrouwen en jonge kinderen
Het actieve gordelroosvirus zit in het vocht in de blaasjes op de huid. Dit vocht is besmettelijk. Met name voor zwangere vrouwen en kleine kinderen (vooral als ze nog geen waterpokken hebben gehad). Om besmetting te voorkomen, is het dus belangrijk dat u geen contact heeft met zwangere vrouwen en jonge kinderen. Ook is het belangrijk dat u uw handdoeken apart houdt.

Napijn door blijvende beschadiging van de zenuw
Ongeveer vijf procent van de patiënten houdt na genezing van gordelroos last van pijn. Dit komt door een blijvende zenuwbeschadiging door de innesteling van het virus. Vooral ouderen boven de zeventig jaar en mensen met kanker hebben een verhoogde kans op deze napijn. Deze napijn wordt post herpetische neuralgie genoemd. Dit kan wel maanden tot jaren aanhouden.

Behandeling

Als de behandeling van napijn (zenuwpijn) met antivirale middelen en pijnstillers onvoldoende heeft geholpen, wordt u behandeld met een epidurale injectie. Dit is een injectie met verdovende medicijnen in de epidurale ruimte in uw rug. Dit is de ruimte tussen het harde ruggenmergvlies en de binnenzijde van het wervelkanaal. Voor het beste resultaat moet de injectie bij voorkeur binnen vier weken na het ontstaan van de klachten gegeven worden. Door de injectie vermindert de zwelling van de zenuw, waardoor de pijn kan verminderen. Meer informatie over een epidurale injectie vindt u in de folder ‘Epidurale injectie met een corticosteroïd en Lidocaïne’. U krijgt deze folder van uw anesthesioloog/ pijnbestrijder.

Begeleider
Het is prettig dat iemand u tijdens en na de behandeling begeleidt. U mag na de behandeling namelijk niet alleen het Pijncentrum verlaten. Ook mag u niet zelf naar huis rijden. Wilt u hiermee rekening houden?

Bijwerkingen of complicaties

Iedere behandeling brengt een risico met zich mee. De behandeling leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade. De anesthesioloog/pijnspecialist overlegt met u als de behandeling voor u bijzondere risico's met zich meebrengt.

Bij complicaties na een behandeling, kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met het Pijncentrum, tel.nr. (0512) 588 381. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met dokterswacht Friesland, tel.nr. (0900) 112 7112.

Bereikbaarheid

Het Pijncentrum bevindt zich op de eerste verdieping van ziekenhuis Nij Smellinghe. U volgt route 41 A.
De afdeling is geopend van maandag tot en met vrijdag.
Elke werkdag is het Pijncentrum van 8.30 tot 12.00 uur telefonisch te bereiken op telefoonnummer (0512) 588 381, onder andere om een afspraak te maken.

Meer informatie over het Pijncentrum vindt u op www.nijsmellinghe.nl/pijncentrum.