Wortelevaluatie bij nek-, schouder- en/of armklachten

Waarom deze folder?

U bent op het spreekuur geweest van de anesthesioloog/ pijnbestrijder vanwege pijn in uw nek, schouder of arm. Deze arts heeft het vermoeden dat een bepaalde zenuwwortel een rol speelt in uw pijnbeeld. Daarom wordt een onderzoek uitgevoerd om die bepaalde zenuwwortel te verdoven; een wortelevaluatie.

Wat is een wortelevaluatie

Dit is een onderzoek waarbij er een kleine hoeveelheid verdovende vloeistof rondom een zenuwwortel wordt gespoten. Als de pijnprikkel wordt voorgeleid door deze zenuwwortel, dan zal de pijn tijdelijk verminderen. Het is belangrijk dat u weet dat een eventuele pijnvermindering tijdelijk zal zijn; soms een uur, soms een dag. Het is immers een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een verdovende vloeistof die een aantal uren werkt. Uw pijn zal dus na dit onderzoek waarschijnlijk weer terugkomen.

Hoe gaat het onderzoek

Bij dit onderzoek zijn een anesthesioloog/ pijnbestrijder en een assistent aanwezig. Uw meegekomen partner of familielid mag vanwege de röntgenstraling niet bij het onderzoek blijven.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug. Met behulp van röntgendoorlichting wordt de te behandelen plaats afgetekend. Het gebied wordt meestal voorverdoofd (lokale verdoving). Vervolgens plaatst de anesthesioloog/ pijnbestrijder een dunne naald dicht bij de zenuwwortel. Soms ervaart u hierbij een prikkeling. De arts dient contrastvloeistof toe om een laatste controle uit te voeren. Daarna worden de medicijnen (Lidocaïne en Dexamethason) toegediend en de naald verwijderd. Het onderzoek/behandeling duurt al met al ongeveer tien minuten.

Soms wil de anesthesioloog/ pijnbestrijder verschillende onderzoeken doen. Het is aan u om te beoordelen van welk onderzoek u het resultaat het beste vindt.

De week na het (laatste) onderzoek wordt u, op een van te voren afgesproken dag en tijdstip, gebeld door de secretaresse of assistent van het Pijncentrum. U vertelt dan wat u heeft gemerkt aan uw pijnklachten. Het gaat hierbij met name om de eerste paar uur na het onderzoek.

Waar moet u op letten?

Na de injectie moet u goed opletten of er iets is veranderd aan uw pijn. Probeer dingen te doen die u gewoonlijk ook doet en let er daarbij op of u nog pijn heeft.
Wat er in principe kan gebeuren:

 • Uw pijn verdwijnt gedeeltelijk of helemaal en u heeft tijdelijk een doof gevoel in uw arm
 • Er verandert niets aan uw pijn, maar u heeft wel tijdelijk een doof gevoel in uw arm
 • Er verandert niets aan uw pijn en u heeft ook geen doof gevoel in uw arm

Nogmaals: dit is een onderzoek, dus eventuele pijnvermindering zal tijdelijk van aard zijn!

Wat is de bijwerking?
 • Er is altijd een kans op een nabloeding of infectie. Deze complicaties treden echter zelden op.
 • Het dove gevoel dat u mogelijk heeft na dit onderzoek is tijdelijk van aard. Het kan gepaard gaan met krachtsverlies in uw arm. Dit krachtsverlies kan direct na het onderzoek optreden, maar soms ook enige uren later.
 • Ook kunt u na het onderzoek duizelig zijn.
Hoe verder?

Als de pijn tijdelijk verminderd is geweest, kan er een RF-behandeling gedaan worden. De zenuw wordt dan met Radio-Frequente stroom behandeld.

Let op
 • Mocht u op de dag van het onderzoek om welke reden dan ook géén pijn ervaren, dan kan de behandeling mogelijk niet plaatsvinden. Wij verzoeken u dan zo spoedig mogelijk contact op te nemen met het Pijncentrum.
 • Informeer de specialist vóór de behandeling over alle medicijnen die u gebruikt. En vertel het uw arts ook als u allergisch of overgevoelig bent voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen of pleisters.
 • Gebruikt u antistollingsmedicatie (bloedverdunners, zoals Acetylsalicylzuur, Sintrommitis, Acenocoumarol, Marcoumar of Persantin), dan kan het zijn dat u hier een aantal dagen voor de behandeling mee moet stoppen. Neem in dat geval contact op met het Pijncentrum.
 • Op de avond direct na de behandeling mag u deze medicijnen weer gebruiken, tenzij uw behandelend arts iets anders met u heeft afgesproken.
 • Informeer ons vóór de behandeling over een (eventuele) zwangerschap.
 • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief deelnemen aan het verkeer. Neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen.

Iedere behandeling brengt een risico met zich mee. De behandeling leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade. De anesthesioloog/pijnspecialist overlegt met u als de behandeling voor u bijzondere risico's met zich meebrengt.

Bij complicaties na een behandeling, kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met het Pijncentrum, tel.nr. (0512) 588 381. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met dokterswacht Friesland, tel.nr. (0900) 112 7112.

Bereikbaarheid

Het Pijncentrum bevindt zich op de eerste verdieping van ziekenhuis Nij Smellinghe. U volgt route 41 A.
De afdeling is geopend van maandag tot en met vrijdag.
Elke werkdag is het Pijncentrum van 8.30 tot 12.00 uur telefonisch te bereiken op telefoonnummer (0512) 588 381, onder andere om een afspraak te maken.

Meer informatie over het Pijncentrum vindt u op www.nijsmellinghe.nl/pijncentrum.