Dikke darmkanker

Risico’s bij het ontstaan van dikke darmkanker

We kunnen niet precies zeggen hoe dikke darmkanker ontstaat. Wel zijn er een aantal dingen die het risico op dikke darmkanker kunnen verhogen:

  • Darmpoliepen (kunnen een voorstadium zijn van dikke darmkanker).
  • Chronische ontstekingen van de dikke darm (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn).
  • Eerder behandelde dikke darmkanker
  • Erfelijke vormen van dikke darmkanker
  • Leef- en eetgewoonten.

Leefstijl

Het risico op dikke darmkanker hangt samen met onze leefstijl. Zo is uit onderzoek gebleken dat je eerder dikke darmkanker krijgt door het eten van rood vlees en vleeswaren. Genoeg lichaamsbeweging (minimaal 30 minuten per dag) kan het risico op dikke darmkanker verlagen.

Onderzoeken

Als u wordt verdacht van dikke darmkanker doen we aanvullend onderzoek door middel van een kijkonderzoek: een endoscopie. Om dit onderzoek te kunnen doen moet de darm helemaal schoon zijn. Hiervoor drinkt u enkele liters speciaal, laxerend, vocht.

De specialist doet dit onderzoek met een dunne slang met daarin een kleine camera (endoscoop). De slang wordt via de anus ingebracht en doorgeschoven in de dikke darm. Bij dit onderzoek krijgt u een verdoving en een slaapmiddel. Het onderzoek kan gevoelig zijn.

Tijdens een endoscopie kan een klein beetje verdacht weefsel worden weggenomen voor onderzoek. Een patholoog onderzoekt dit weefsel onder de microscoop. Daarmee kan hij de definitieve diagnose stellen.

Als dikke darmkanker is vastgesteld doen we verder onderzoek om erachter te komen hoe groot het gezwel is en of er uitzaaiingen zijn. Hiervoor maken we meestal een CT-scan van de buik, een longfoto en we doen bloedonderzoek.

Behandeling dikke darmkanker

Het doel van de behandeling is, als het mogelijk is, altijd genezing. Daarvoor is een operatie nodig. Hierbij wordt het stuk dikke darm met de tumor en de bijbehorende lymfeklieren ruim weggehaald. Meestal kan de dikke darm weer aan elkaar worden gezet. Soms lukt dit niet en krijgt de patiënt een tijdelijke of blijvende stoma (een uitgang van de darm op de buik).

De operatie gebeurt onder verdoving (narcose). Voor pijnbestrijding na de operatie wordt een slangetje in de rug ingebracht (epiduraal katheter). Afhankelijk van de plaats van het gezwel in de darm en de grootte van het gezwel voeren we een kijkoperatie of een open operatie uit.

Als de ziekte niet meer te genezen is kan het nog steeds nodig zijn de tumor te verwijderen om complicaties te voorkomen.

Complicaties

Bij elke operatie is er kans op complicaties. Bij darmkanker kan de wond gaan lekken. Hierdoor kan opnieuw opereren nodig zijn. Andere complicaties zijn wondinfectie, nabloedingen en blaasontsteking.

Tijdens en na de behandeling kunt u last hebben van vermoeidheid. Dit kan ontstaan door uw ziekte en/of de behandeling hiervan.

Onderzoek door de patholoog

Het stuk darm dat we verwijderen en de lymfeklieren worden onderzocht onder de microscoop door de patholoog. Als er uitzaaiingen worden gevonden in de lymfeklieren, kan aanvullende behandeling met chemokuren worden geadviseerd.

Aantallen

In Nij Smellinghe doen we ongeveer 130 operaties voor dikke darm- en endeldarmkanker. Hiermee zitten we ruim boven de eis van minimaal 50 operaties per jaar per ziekenhuis.

Meer informatie over dikke darmkanker vindt u op de website kanker.nl.