Blaaskanker

Achtergrond

We ontdekken de meeste gevallen van blaaskanker als we in de blaas kijken van mensen die zichtbaar bloed plassen. Soms ontdekken we het bij mensen die onzichtbaar bloed in de urine hebben. Blaaskanker bestaat in een oppervlakkige vorm en in een diepe vorm. De oppervlakkige vorm is minder gevaarlijk, maar komt vaak terug. De diepe vorm is een ernstige ziekte.

Onderzoeken

Bij blaaskanker is een inwendig blaasonderzoek het belangrijkste. Hierbij wordt met een dun slangetje in de blaas gekeken. Dit onderzoek klinkt heel spannend, maar valt in de praktijk wel mee.

Als bij blaasonderzoek een gezwel wordt gezien, is dit heel vaak blaaskanker. Pas nadat we dit gezwel, of een deel ervan, met een operatie hebben verwijderd, kunnen wij uitsluitsel geven. U krijgt dan de uitslag: welk type gezwel is het, is het inderdaad kanker en wat gaan wij voor u doen.

Als het de eerste keer is dat bij u een gezwel in de blaas is gevonden, maken we voor de operatie vaak een CT-scan. Deze geeft informatie over andere delen van de urinewegen en uw lichaam. U krijgt de uitslag van de scan samen met de weefseluitslag.

Een inwendig blaasonderzoek vindt plaats als u door de huisarts wordt verwezen voor bloedplassen. Dit gebeurt meestal bij het eerste polikliniekbezoek. Bij dat bezoek wordt er van tevoren ook een echo (ultrageluid-onderzoek) bij de nieren uitgevoerd, zodat we de nieren in beeld kunnen krijgen.

Behandelingen

Als bij het poliklinische blaasonderzoek een gezwel in de blaas is gezien, moet dit gezwel worden verwijderd. Op dat moment is nog niet duidelijk of het kanker is. Vaak is dit wel het geval. Een gezwel in de blaas verwijderen we via de blaasbuis. Deze ingreep heet een TUR-T, of transurethrale resectie van een tumor. Een uroloog doet deze ingreep. U kunt met een ruggenprik pijnvrij geopereerd worden. De anesthesist kiest samen met u de beste verdovingsmethode.

Patiënten waarbij een gezwel in de blaas wordt vastgesteld, worden meestal twee weken na het bezoeken van de polikliniek geopereerd. Na de operatie is de weefseluitslag na 10 dagen bekend.

Na de operatie kunt u twee weken lang sporen van bloed of wondresten in uw urine vinden. Een blaasontsteking ontstaat bijna nooit.

Verwijsstructuur

Als het onderzoek van het weefsel blijkt dat het gaat om een dieper groeiende tumor, is dat een reden om uw blaas te verwijderen. Dit is een grote en risicovolle operatie. Voordat dit plan wordt gemaakt, vergaderen we met alle betrokkenen.

Bij deze vergadering praten verschillende specialisten uit heel Friesland en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) over uw ziekte, met alle uitslagen van de onderzoeken. Hieruit komt een aanbevolen behandeling die we in uw dossier noteren. In een gesprek met de uroloog wordt u geadviseerd over de te volgen procedure.

Als uw blaas wordt verwijderd, vindt deze operatie plaats in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. U wordt hier behandeld door een ervaren team. Misschien moet u voor het verwijderen van de blaas chemotherapie ondergaan. Dat kan in Nij Smellinghe.

Na de operatie kunt u in Drachten terecht voor de nazorg. Soms blijkt er bij controle sprake van uitzaaiingen. Deze kunnen meestal in Nij Smellinghe worden behandeld door onze oncologen.

Aantallen

In Nij Smellinghe worden per jaar ongeveer 100 TUR-T operaties uitgevoerd. Vijf tot tien patiënten worden verwezen naar Sneek.

Meer informatie over Blaaskanker vindt u op de website kanker.nl.