Verloskundig Echocentrum Drachten

Welkom bij Verloskundig Echocentrum Drachten. Bij ons kunt u terecht voor alle medische echo’s en structureel echoscopisch onderzoek.

Verloskundig Echocentrum Drachten is een samenwerkingsverband tussen ziekenhuis Nij Smellinghe en verschillende verloskundigenpraktijken en huisartsen in de omgeving. Ons echocentrum is te vinden op de polikliniek Gynaecologie in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Op deze website vindt u alle belangrijke informatie die u moet weten over echo’s en over ons centrum. Van maandag tot en met vrijdag zijn wij telefonisch bereikbaar. Een afspraak maken bij de polikliniek Gynaecologie mag ook altijd.

Onderzoek / echo’s
Combinatietest
Bij de combinatietest wordt de kans op een kindje met het downsyndroom, maar ook het syndroom van Edwards en Patau door middel van bloed- en echoscopisch onderzoek bepaald. Indien bij de test een verhoogd risico wordt vastgesteld, komt u in aanmerking voor nader (bloed) onderzoek.

De combinatietest bestaat uit een nekplooimeting én een vroege bloedtest. De bloedtest wordt in de periode van 9 tot 11 weken zwangerschap bij u gedaan. De nekplooimeting wordt bij uw kindje gehouden. Dit wordt gedaan middels een echo die gemaakt wordt tussen 11 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent nauwkeuriger dan de afzonderlijke testen alleen de kans of uw kind het down-syndroom zal hebben.

De uitslag krijgt u direct na het echoscopisch onderzoek van de nekplooi.

Standaard Echoscopisch Onderzoek (tussen 18-22 weken zwangerschapsduur)
Met echoscopie kunnen sommige lichamelijke afwijkingen die duidelijk zichtbaar zijn, worden opgespoord. Structureel echoscopisch onderzoek vindt plaats met speciale echoapparatuur en wordt uitgevoerd door een speciaal opgeleide echoscopist. Als er bij dit onderzoek geen afwijkingen worden gevonden, is dat nog geen garantie dat er helemaal geen afwijkingen bij uw kindje aanwezig zijn.
Niet alle afwijkingen zijn met echoscopisch onderzoek zichtbaar te maken.
 
Het echocentrum beschikt over folders waarin u uitgebreid over de onderzoeken wordt geïnformeerd.

Contact
Wij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur. Dit via telefoonnummer (0512) 588 824.
Een afspraak maken bij de polikliniek Gynaecologie kan natuurlijk ook, volg hiervoor route 138 in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Compagnonsplein 1
9202 NN Drachten

Wist je dat?
- Er tijdens de 20 weken echo opnames gemaakt kunnen worden? Tegen een contante betaling van €5,- krijgt u deze opnames op DVD me naar huis.

- Tijdens de 20 weken echo kan naar het geslacht van het kind worden gekeken, dit is gratis. Echter het kan soms lastig zijn het geslacht te bepalen door de ligging van het kind. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een aparte afspraak voor de geslachtsbepaling te maken, dit maakt onderdeel uit van een zo genaamde pretecho. Vooralsnog worden er geen pretecho's in het Verloskundig Echocentrum Drachten gemaakt.

Mathilde van Lon
Mijn naam is Mathilde van Lon en ik ben al vele jaren werkzaam als echoscopiste voor de afdeling Verloskunde en Gynaecologie. Mijn liefde voor de zwangerschapsecho komt voort uit mijn achtergrond als verloskundige.

Ik vind het geweldig om het kindje zowel vroeg als later  in de zwangerschap te laten zien aan de aanstaande ouders. Maar ook om met een deskundig oog te kijken of het goed gaat!

Sinds 8 jaar  maken we rond de  20 weken, een screenings echo. Dit heet SEO: structureel echo onderzoek. We kijken het kindje helemaal na of alles goed is! Spannend  voor de ouders, maar heel fijn om te vertellen als alles goed gaat. Soms kan het zijn dat we iets afwijkends zien. We hopen dan zoveel mogelijk uitleg te kunnen geven en  ondersteuning te bieden.

De Nekplooimeting (onderdeel van de Combinatie test) is ook een van de onderzoeken die we in het echocentrum uitvoeren. We kunnen als de bloeduitslagen binnen zijn  en de echo gemaakt is, gelijk de uitslag van de CT test geven.

Wij heten u van harte welkom in ons centrum dat zowel voor patiënten van de 1e lijn als van de 2e lijn toegankelijk is!

Met vriendelijke groet en graag tot ziens,
Mathilde van Lon