Nij Smellinghe klaar voor de toekomst met nieuwste versie van ziekenhuisinformatiesysteem

Geplaatst op 4 december 2015

Ziekenhuis Nij Smellinghe werkt al jaren met het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) van softwareleverancier ChipSoft. Het elektronisch patiëntendossier is hier onderdeel van. Op vrijdag 4 december 2015 heeft het Drachtster ziekenhuis de nieuwste versie van het systeem (HiX) in gebruik genomen. Hiermee is Nij Smellinghe klaar voor de toekomst.

Inspelen op ontwikkelingen in de zorg
“Met de nieuwste versie van het ZIS is het mogelijk om in te spelen op de ontwikkeling dat patiënten meer betrokken worden bij de behandeling en een deel van hun dossier kunnen inzien”, aldus directeur acute zorg Jelle Nutma. “Daar gaat Nij Smellinghe ook naar toe. Daarnaast gaat het systeem mee met de ontwikkeling dat er steeds meer sprake is van samenwerking met zorgverleners in de regio. Het wordt gemakkelijker om informatie met hen te delen.” Met de overstap naar HiX kan Nij Smellinghe inspelen op deze en andere ontwikkelingen in de zorg.

De patiënt centraal
Met HiX is Nij Smellinghe voorbereid op de toekomst, waarbij de patiënt nog centraler komt te staan. “HiX is moderner, overzichtelijker en uniformer ingericht. ‘De weg’ die de patiënt binnen Nij Smellinghe aflegt, wordt door HiX ondersteund en staat centraal. Dit werkt efficiënter en prettiger en zal de kwaliteit van zorg ten goede komen.”

Succesvolle overgang
In de nacht van 3 op 4 december zijn we overgestapt op HiX. De technische overgang is, dankzij een maandenlange periode van voorbereiden en testen, goed verlopen. “Om zeven uur vanochtend werkte alles weer naar behoren, maar met één groot verschil: nu hebben we HiX!”, aldus projectleider ICT Cristiaan Ybema. “De medewerkers hebben een training over het gebruik van HiX gevolgd. Daardoor zijn ze goed voorbereid. Ondanks dat zal op 4 december het werken met HiX nog wel even wennen zijn. Daarom hebben we de spreekuren op de poliklinieken voor die dag minder vol gepland.”

“De komende tijd gaan we patiënten steeds meer digitale services aanbieden. Met HiX ligt hiervoor alvast een stevige basis”, besluit Nutma.

Om de overstap met patiënten en bezoekers te vieren, liggen er in de wachtruimtes van de poliklinieken vandaag rolletjes pepermunt. De medewerkers worden getrakteerd op speculaas.


« Naar overzicht