Gezamenlijk tafelen op afdeling Orthopedie

Geplaatst op 19 november 2015

Op de afdeling Orthopedie wordt sinds 11 november gezellig gezamenlijk aan tafel gegeten. Voorheen kregen de patiënten hun eten in bed opgediend, nu scheppen ze het zelf op uit dekschalen die op tafel worden gezet. Samen eten is gezellig en zorgt voor sociale contacten, maar er zijn meer voordelen. Zo zorgt het gezamenlijk tafelen ervoor dat de patiënten meer in beweging zijn en dat ze zich kunnen voorbereiden op de thuissituatie.

Sinds 2010 wordt op de afdeling Orthopedie hard gewerkt aan het Fast & Zeker traject. Door dit traject worden patiënten gestimuleerd om zo snel mogelijk het dagelijkse ritme weer op te pakken. Er hebben al veel ontwikkelingen plaatsgevonden als andere voeding ,  het aanpassen van het pijn- en misselijkheidsprotocol en het zorgen voor actief functionerende patiënten tijdens de opname.  Van laatstgenoemde is het gezamenlijk eten een essentieel onderdeel. Samen met het hoofd van de keuken zijn er karren met dekschalen gerealiseerd. Waar voorheen het eten naar bed werd gebracht, scheppen patiënten nu zelf hun eten op en eten ze gezamenlijk aan tafel. Uit deze nieuwe ontwikkelingen worden veel voordelen gehaald. Zo zijn de patiënten op deze manier meer in beweging en ontstaat er saamhorigheid. Ook heeft het een voorbereidende functie. Door op deze manier de thuissituatie na te bootsen worden mensen goed voorbereid op hun ontslag uit het ziekenhuis.

Het buffet zit nu nog in de opstartfase. Er wordt op dit moment gebruik gemaakt van een buffettafel, maar als alles goed verloopt worden dit er in de toekomst twee.


« Naar overzicht