Prijs voor serious game 'Skip a Beat', co-creatie Nij Smellinghe, Antonius Sneek en Happitech

Geplaatst op 5 november 2015

Op de Games for Health Europe conferentie in Utrecht heeft een onderzoeksteam, met daarin zorgverleners van ziekenhuis Nij Smellinghe en het Antonius Ziekenhuis Sneek een belangrijke prijs gewonnen. De serious game 'Skip a Beat’ van Happitech, waar de zorgverleners mee samenwerken, is uitgekozen door het UMCU voor doorontwikkeling en validatie. Dit is de tweede validatiesamenwerking deze maand, nadat eerder ook het AMC is aangesloten in het validatietraject om 'Skip a Beat' naar een hoger niveau te tillen.

Jack Thiadens, voorzitter Raad van Bestuur van de Antonius Zorggroep benadrukt het belang van innovatie. “Dit soort initiatieven zijn heel waardevol voor onze patiënten. We zijn dan ook trots op de erkenning. Met dergelijke innovatie en co-creatie laten we zien dat we voorbereid willen zijn op de toekomst." De game ‘Skip a Beat’ biedt volgens Joris Arts, ziekenhuisapotheker in het Antonius Ziekenhuis, mogelijkheden voor de inzet in de gezondheidszorg. “Door het spel te spelen gaat je hartslag naar beneden. De verwachting is dat patiënten daardoor minder stress ervaren bij ingrepen. Een mogelijk toekomstbeeld is dat er minder medicatie nodig is om patiënten tot rust te laten komen.”

Het effect van de game wordt op dit moment in ziekenhuis Nij Smellinghe getest. “Wij testen de game vlak voor kleine operatieve ingrepen. De patiënten die de game spelen worden vergeleken met een vergelijkbare groep patiënten die de game niet speelt,” licht Marald Wikkeling toe. Wikkeling is als vaatchirurg verbonden aan ziekenhuis Nij Smellinghe en de Heelkunde Friesland Groep.

“Het is prachtig dat 'Skip a Beat' wordt omarmd door zowel de patiënten als ziekenhuizen. 'Skip a Beat' is nog maar het begin voor een betere, betaalbare en leukere zorg”, zegt Yosef Safi Harb, oprichter van Happitech.

Op basis van de bevindingen bij ziekenhuis Nij Smellinghe en het Antonius Ziekenhuis worden mogelijk meer toepassingen van de game verder onderzocht door het UMCU. Het doel van het onderzoek in de Friese ziekenhuizen is dan ook tevens om de onderzoeksmethode te toetsen en mogelijk verder aan te passen.


« Naar overzicht