Zorgpad Diabetische voet en Complexe wond

U bent in verband met een niet goed genezende wond (complexe wond) doorverwezen naar het Expertisecentrum Wond en Compressie (EWC). Het Expertisecentrum is gespecialiseerd in wonden die niet normaal genezen binnen drie weken. We kunnen hierbij denken aan geïnfecteerde wonden, doorligwonden (decubitus), openbeenwonden, wonden na wondroos, traumatische wonden en een diabetische voet. 

Nauwe samenwerking

In het centrum werken wondverpleegkundigen en dermatologen multidisciplinair nauw samen met de vaatchirurg, gipsverbandmeester, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker en de thuiszorg en huisartsen. Speciaal opgeleide wondverpleegkundigen worden ingezet als casemanager en verzorgen ook de samenwerking met de huisartsen en thuiszorg. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van de slechte wondgenezing en er wordt samen met u besproken wat voor u de beste behandeling is. Binnen het EWC is een zorgpad diabetische voet. Een zorgpad is een verzameling van afspraken die wordt gemaakt om de zorg voor u zo goed, veilig en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Sommige onderzoeken en behandelingen kunnen alleen in het ziekenhuis plaatsvinden. In dat geval zult u in het begin van de behandeling wat vaker naar het ziekenhuis moeten komen. In een later stadium is het mogelijk om de thuiszorg in te schakelen.

Wat kunt u van ons verwachten?

Tijdens het eerste consult bij het EWC, dat ongeveer 60 minuten duurt, vraagt de wondverpleegkundige u naar de voorgeschiedenis van uw wond en uw verdere gezondheid. De dermatoloog verricht aanvullende onderzoeken zoals bloed- of vaatonderzoek. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld voor de wondbehandeling. Deze behandeling kan door ons, door uzelf of de thuiszorg worden uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel van de wondzorg is dat de genezingstijd zo kort mogelijk duurt en dat er aandacht is voor nazorg.

Minimaal een keer per twee weken bekijken wij uw wond om de genezing te bewaken (monitoring). Als de wond is genezen, komt u in een onderhoudsfase. Dit betekent vaak dat u een elastische kous draagt: hiermee wordt voorkomen dat een wond aan het been terugkomt en dat er vocht in de weefsels komt.

Verschillende vormen van compressie zijn in alle fasen van de behandeling en in de nazorg noodzakelijk en worden door het EWC toegepast en/of in de gaten gehouden.

Afspraak maken

Uw behandelend arts of huisarts kan u doorverwijzen naar het EWC. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar telefoonnummer: (0512) 588 801. Bellen kan op maandag tot en met vrijdag van 8.00 -16.30 uur.

Meer informatie over het EWC

Voor algemene informatie over het ziekenhuis en meer informatie over het EWC kunt u terecht op onze website: www.nijsmellinghe.nl. Ook kunt u bellen naar het algemene informatienummer: (0512) 588 888.