Kindergeneeskunde (polikliniek)

Longfunctieonderzoek (spirometrie)

Doel
Het doel van een spirometrie is het meten van de longinhoud om te beoordelen of er een vernauwing van de luchtwegen bestaat.

Wie doet het longfunctieonderzoek?
Longfunctieonderzoek wordt door een speciaal hiervoor opgeleide longfunctie analist(e) gedaan.

Voorbereiding thuis
Uw kind hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. Met de onderstaande medicijnen moet u een aantal uren vóór het onderzoek stoppen, tenzij de arts anders voorschrijft.
12 uur voor het onderzoek: Oxis, Serevent en Seretide
8 uur voor het onderzoek: Aerolin, Atrovent, Ventolin (salbutamol), Bricanyl.

Wat gebeurt er bij longfunctieonderzoek?
Spirometrie / flow volume:

Het onderzoek
Bij dit onderzoek wordt met een mondstuk in de mond en een knijper op de neus een aantal oefeningen geblazen om de inhoud van de longen te meten en hoe snel je alle ingeademde lucht uit kunt blazen. Dit wordt met behulp van computer geregistreerd (het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten).

Verloop van het onderzoek
Vanuit de wachtkamer wordt uw kind opgeroepen door de longfunctieanaliste. Zij voert het onderzoek uit en begeleidt uw kind. In veel gevallen wordt er medicatie gegeven om de luchtwegen wat ruimer te maken. Dit moet ongeveer 20 minuten inwerken.  Daarna worden de oefeningen herhaald.

Uitslag
Tijdens uw volgende afspraak bespreekt de kinderarts met u de resultaten van het onderzoek. Hij/zij geeft toelichting op de resultaten van het onderzoek en bespreekt de gevolgen daarvan voor de behandeling van uw kind.

Verhinderd
Wanneer uw kind verhinderd is, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de receptie van de afdeling Functieonderzoek. Tel.: 0512-588 225.