Coloscopie (ook wel colonoscopie) - Interne Geneeskunde

Inleiding

U komt binnenkort naar het behandelhuis (route 43) van Nij Smellinghe voor een onderzoek van uw gehele dikke darm. Uw behandelend arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan wordt.
In deze folder kunt u lezen hoe het onderzoek verloopt. Als u na het lezen van de folder vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of de medewerkers van de polikliniek. De behandelend arts is de arts die het onderzoek aanvraagt.

Wat houdt het onderzoek in?

Bij een coloscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw dikke darm en eventueel ook het laatste deel van uw dunne darm. De arts gebruikt hiervoor een endoscoop. Dit is een flexibele slang waarin een kleine videocamera gemonteerd is waarmee organen van binnen bekeken kunnen worden. Met de endoscoop kan de arts afwijkingen opsporen. Ook kan de arts via de scoop stukjes weefsel wegnemen voor onderzoek.

Overleg met uw behandelend arts indien u:
• antistollingsmiddelen gebruikt
• ijzertabletten gebruikt
• diabetes mellitus heeft of vanwege andere gezondheidsproblemen
  ’s ochtends medicijnen moet gebruiken
• een inwendige defibrillator of pacemaker met defibrillator heeft
• een hartoperatie heeft ondergaan of in de afgelopen 3 maanden 
  een kunstgewricht hebt gekregen
• een darmstoma (colostoma of ileostoma) heeft.

Let op! Door het laxeren is de anticonceptiepil niet meer betrouwbaar.

Vervoer
Bij het onderzoek krijgt u een roesje. Als u het ziekenhuis verlaat, mag u niet alleen reizen of zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom iemand die u ophaalt van poli 43 en u naar huis begeleidt of brengt. U mag de hele dag niet deelnemen aan het verkeer, hetzij lopend, fietsend of autorijdend. Ook kunt u beter geen belangrijke afspraken maken voor die dag.
Instructies tijdens het dieet en laxeren

2 dagen voor het onderzoek geen hele granen, maïs, muesli, pitten, noten of fruit met pitjes (o.a. kiwi's, druiven, aardbeien) meer gebruiken.

Afspraak:

Dag                          …………………………………………………………..

Tijd                           ...………………………………………………………...

Plaats                      Behandelhuis, route 43 ……………………………..

Behandelaar           ......………………………………………………….......

Medicatie advies    .....................……………………………………............

 Tijdschema wanneer het onderzoek 's ochtends plaatsvindt

De dag vóór het onderzoek 
 's Morgens een normaal ontbijt
 's Middags een normale lunch (geen warme maaltijd).
14.00 uur

Laatste lichte maaltijd (geen salade of volkorenproducten). Daarna mag u niets meer eten. U mag wel heldere vloeistoffen drinken.
Heldere vloeistoffen zijn: water (met of zonder smaak), thee (heldere kruiden- of vruchtenthee), heldere appelsap, heldere druivensap, heldere bouillon (zoals van een bouillonblokje).

14.15 uur2 tabletten Bisacodyl innemen.
18.00 uurKlaarmaken PICOPREP (zie folder picoprep) en innemen.
18.15 uur2 liter heldere vloeistoffen innemen binnen 2 uur.
De dag van het onderzoek 
 Klaarmaken PICOPREP en innemen.
 

2 liter heldere vloeistoffen innemen binnen 2 uren.
Niets meer drinken na .............. uur.

N.B. Mocht het niet lukken met de voorbereiding, bel dan tijdens kantooruren met de poli Interne Geneeskunde (tel: (0512) 588 877) of na 16.30 uur met de receptie van het ziekenhuis (tel: (0512) 588 888).

 

Tijdstip

Hoeveelheid vloeistof in mililiter
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
Totale vochtinname na eerste Picoprep inname 

 

Tijdstip

Hoeveelheid vloeistof in mililiter
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
Totale vochtinname na tweede Picoprep inname 
Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op één van de onderzoekkamers van het 'Behandelhuis' route 43, op de eerste verdieping van het ziekenhuis. Wilt u zich 15 minuten voor het geplande onderzoek melden?
Nadat u zich bij de balie van het behandelhuis heeft gemeld, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. Omdat er op het behandelhuis diverse onderzoeken door verschillende specialisten worden uitgevoerd, kan het gebeuren dat iemand die na u kwam toch eerder aan de beurt is.

Als u aan de beurt bent voor het onderzoek krijgt u nogmaals een korte uitleg van de verpleegkundige. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij of op de rug op de onderzoekbank. U krijgt dan een infuusnaald ingebracht voor toediening van een morfineachtige pijnstiller en een valiumachtig slaapmiddel. Door middel van een knijper (pulsoxymeter ) op uw vinger wordt gedurende het onderzoek en enige tijd na afloop de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed gecontroleerd.

Als het onderzoek begint wordt de endoscoop via de anus en de endeldarm de dikke darm ingebracht tot de overgang van de dikke naar de dunne darm. Om de samengevallen darm te laten ontplooien wordt er lucht in de darm geblazen.

Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt de darmwand nauwkeurig bekeken en kunnen er weefselmonsters (biopten) worden genomen of poliepen (slijmvliesverdikkingen in de vorm van een paddenstoel) worden verwijderd met een lasso van metaaldraad die met elektrische stroom de steel van de poliep doorsnijdt. Het nemen van weefselmonsters en het verwijderen van poliepen doet geen pijn. In totaal duurt het onderzoek meestal ongeveer een half uur. De weefselmonsters en poliepen worden onderzocht in het laboratorium.

Na afloop van het onderzoek duurt het één tot twee uur voordat u weer helemaal wakker bent. Gedurende die periode wordt u geobserveerd op de uitslaapkamer van de endoscopieafdeling of de dagverpleging.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. U heeft misschien wat een opgeblazen gevoel, dat komt door de lucht die tijdens het onderzoek in uw darm is geblazen. Winden laten geeft dan verlichting.

Bij het onderzoek krijgt u een roesje. Als u het ziekenhuis verlaat, mag u niet alleen reizen of zelf deelnemen aan het verkeer. Regel daarom iemand die u ophaalt van poli 43 en u naar huis begeleidt of brengt. U mag de hele dag niet deelnemen aan het verkeer, hetzij lopend, fietsend of autorijdend. Ook kunt u beter geen belangrijke afspraken maken voor die dag.

Als er poliepen of andere stukjes weefsel zijn verwijderd, kan het zijn dat u de eerste 12 uur wat bloed bij de ontlasting verliest.

Risico’s van het onderzoek

Een coloscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kan er een complicatie optreden in de vorm van een gaatje in de darm of een bloeding of buikpijn en koorts na poliepverwijdering.
De coloscopie biedt geen volledige zekerheid. Er is altijd een kleine kans dat darmkanker of poliepen niet worden gevonden.

Meteen uw arts waarschuwen in de volgende gevallen

Er zijn situaties waarin u meteen contact moet opnemen met uw behandelend arts of met de dienstdoende arts, namelijk:

• Als de bloedingen ernstiger worden en als u meer bloed verliest dan
  ongeveer een theekopje vol
• Als de buikpijn steeds erger wordt in plaats van minder en/of koorts krijgt.

Deze problemen kunnen tussen de één en veertien dagen na het onderzoek nog optreden.

Overdag kunt u contact opnemen met de polikliniek Interne Geneeskunde (tel: (0512) 588 877). ’s Avonds en in het weekend belt u met de receptie van het ziekenhuis (tel: (0512) 588 888). U kunt dan vragen naar de Spoedeisende Hulp.