Week van Zorg en Welzijn: de twee directeuren Zorg van Nij Smellinghe aan het woord

Geplaatst op 18 maart 2015

In het kader van de Week van Zorg en Welzijn, geven we een kijkje achter de schermen van ziekenhuis Nij Smellinghe. Vandaag twee directeuren Zorg aan het woord: John van Arnhem (links op de foto) en Jelle Nutma. John startte zo’n 15 jaar geleden in Nij Smellinghe. “Ik ben begonnen als hoofd van de afdeling P&O en ben inmiddels alweer een aantal jaren directeur Zorg.” Jelle Nutma loopt een paar jaar langer mee. “Ik ben bijna 20 jaar in dienst bij Nij Smellinghe. Ik heb verschillende functies bekleed in het ziekenhuis. Momenteel ben ik directeur Acute Zorg.”

Op de vraag wat het werk zo leuk maakt in Nij Smellinghe, vertelt John: “Of je nou direct met patiënten in aanraking komt of op een indirecte manier in een staffunctie, beide keren kun je een bijdrage leveren en het verschil maken.” Jelle wist al vroeg dat hij in de gezondheidszorg wilde werken. “Deze keuze komt voort vanuit sociale betrokkenheid, iets wat ik van huis uit heb meegekregen. Ik heb nooit een sterke behoefte gehad om in een commerciële organisatie te werken.”
 
Ontwikkelingen in de zorg
De gezondheidszorg is altijd in beweging. “Er zijn op dit moment twee belangrijke externe ontwikkelingen gaande”, vertelt John. “Eén hiervan is de substitutie van zorg. Dit houdt in dat  een deel van de ziekenhuiszorg verplaatst wordt naar de eerstelijnszorg. We starten daarom in mei dit jaar met zogenaamde meekijkconsulten met onze eigen cardiologen, dermatologen en orthopedisch chirurgen in het anderhalvelijnscentrum Sûnenz. Op verzoek van de huisarts kijken de specialisten mee met de huisarts en beoordelen of de patiënt voor een behandeling terug kan naar de eerstelijn of naar het ziekenhuis. Zo houden we de zorg ook in de toekomst betaalbaar. Nij Smellinghe loopt met zo’n initiatief echt voorop in Friesland.”
 
“Een andere ontwikkeling binnen het zorglandschap is de samenwerking tussen ziekenhuizen”, gaat John verder. “Nij Smellinghe gaat steeds meer samenwerken met andere ziekenhuizen in Friesland, met name op het gebied van electieve en complexe zorg. Sommige onderdelen van deze zorg worden gebundeld en nog op enkele plaatsen aangeboden. Deze ontwikkeling maakt de zorg minder duur en kwalitatief beter.” Acute zorg en basiszorg blijven in alle Friese ziekenhuizen gewaarborgd.
 
Door de Inspectie voor de Gezondheidszorg is vastgesteld  dat Nij Smellinghe de kwaliteit van zorg op een zeer verantwoorde wijze heeft geregeld. Toch is het belangrijk om scherp te blijven. Intern ligt de focus van het ziekenhuis op het verder verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van zorg. Jelle: “De veiligheid van de patiënt staat centraal.  Onze zorgverleners staan voor hun patiënt en leveren kwaliteit. In toenemende mate wordt van de zorgverlener en het ziekenhuis gevraagd om daadwerkelijk aan te tonen dat er kwalitatief hoogwaardig wordt gewerkt, bijvoorbeeld door alle handelingen die je doet te registreren. Uit interne audits is gebleken dat hier nog verbetering mogelijk is.
 
Er lopen binnen dit thema 10 projecten waar we ons de komende tijd op richten. Eén van die projecten is de high risk medicatie. Wij geven leiding aan deze projecten, stellen doelen, faciliteren en maken met de hoofden en aandachtsvelders afspraken over de manier waarop de doelen worden gerealiseerd.  Verder willen we dat alle medewerkers kwaliteitsbewust zijn en trots zijn op de resultaten die ze boeken.”
 

« Naar overzicht