Week van Zorg en Welzijn: Nynke Schaafsma over haar werk in Nij Smellinghe

Geplaatst op 16 maart 2015

In het kader van de Week van Zorg en Welzijn vertelt deze week iedere dag een medewerker van Nij Smellinghe over zijn of haar werk in ons ziekenhuis.
Nynke Schaafsma, deskundige infectiepreventie, doet de aftrap:
 
1. Wie ben je, wat doe je voor werk in Nij Smellinghe en hoe lang werk je in het ziekenhuis?
Mijn naam is Nynke Schaafsma. Ik werk sinds februari van dit jaar als deskundige infectiepreventie in Nij Smellinghe. Infectiepreventie is er om te voorkomen dat patiënten een infectie oplopen in het ziekenhuis en om ervoor te zorgen dat onder andere bacteriën die mensen bij zich dragen, niet worden verspreid.
 
Ik werk al langer in dit ziekenhuis. In 1992 ben ik begonnen als verpleegkundige op de Hartbewaking. In 2013 startte ik met de opleiding Infectiepreventie en werkte ik als deskundige infectiepreventie in opleiding. In februari van dit jaar heb ik de opleiding afgerond.
 
2. Wat maakt je werk zo leuk?
In 2013 had ik het nog heel erg naar mijn zin op de Hartbewaking. Toch heb ik op de vacature voor deskundige infectiepreventie in opleiding gereageerd. Dit beroep heeft me altijd geboeid. Ik dacht: deze kans krijg ik maar één keer. Daarom heb ik ‘m gegrepen.
 
Mijn vak is heel breed en infectiepreventie speelt altijd en overal. Ik houd me bijvoorbeeld bezig met het schoonmaakproces van apparatuur, maar ook met de kwaliteit van de lucht in operatiekamers en van drinkwater. We schrijven hier beleid voor, maar doen ook zelf controles.
 
3. Wat vind je van Nij Smellinghe als werkgever?
Ik heb Nij Smellinghe altijd een prettige werkgever gevonden. Dat ik de mogelijkheid heb gekregen om deze opleiding te doen, is bijvoorbeeld super!
Verder vind ik de korte lijnen heel fijn werken. Als collega’s kun je elkaar onderling gemakkelijk even aanspreken. Ook de woon-werkafstand is voor mij ideaal. Ik kan lekker op de fiets naar het werk!
 
4. Waarom heb je gekozen voor een baan in de zorg?
Mijn antwoord op deze vraag is waarschijnlijk gelijk aan dat van vele andere zorgprofessionals: ik wil graag mensen helpen. De omgang met mensen en het werken in teams, spreekt mij aan. Werken in een ziekenhuis vind ik interessant. Het is een kleine wereld op zich, waar veel verschillende dingen gebeuren. Patiënten maken vaak heftige dingen mee. Dan is het fijn dat je ze met voldoende aandacht en de juiste zorg toch verder kunt helpen. Daar gaat infectiepreventie ook over: kwaliteit en veiligheid.
 
5. Wat is je meest bijzondere zorgervaring in Nij Smellinghe geweest?
Als verpleegkundige op de hartbewaking, zat ik in het reanimatieteam. Reanimaties zijn bijzondere en intense ervaringen.
Daarnaast heb ik in Nij Smellinghe ook aan de andere kant gestaan; mijn vader heeft in Nij Smellinghe gelegen en is hier ook overleden. Dan merk je pas echt hoe prettig de zorg in dit ziekenhuis is.
 

« Naar overzicht