Oncologische zorg

In Nij Smellinghe behandelen wij verschillende vormen van kanker. Ook werken we nauw samen met de ons omringende ziekenhuizen, om u de best mogelijke zorg te bieden. Door te klikken op een lichaamsdeel in de onderstaande lichamen krijgt u een overzicht van de kankersoorten die in dit deel van het lichaam voorkomen. U kunt klikken op 'meer informatie' voor overzicht van de onderzoeken en behandelingen die bij deze vorm van kanker horen.

Prostaatkanker

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier maakt het vocht aan dat nodig is om de zaadcellen te transporteren. De prostaat zit aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis.

Meer informatie
Huidkanker

Huidkanker is een vorm van kanker uitgaande van de huid en/of huidaanhangsels. Er wordt onderscheid gemaakt tussen niet-gepigmenteerde huidkanker (zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom) en gepigmenteerde huidkanker (melanoom). Huidkanker geeft lang niet altijd klachten. In sommige gevallen ontstaat een niet genezend wondje of wordt de plek gevoelig. De belangrijkste risicofactor is overmatige blootstelling aan de zon.

Meer informatie
Nierkanker & hogere urinewegen

Kanker van de nier en de hogere urinewegen (verder: nierkanker) wordt meestal per toeval ontdekt. Meestal heeft de huisarts de radioloog van ons ziekenhuis gevraagd om een ultrageluidsonderzoek (echo) van de buik te maken. Hierbij worden dan soms gezwellen van de urinewegen gevonden. Deze kunnen kwaadaardig (kanker), of goedaardig zijn.

Meer informatie
Blaaskanker

We ontdekken de meeste gevallen van blaaskanker als we in de blaas kijken van mensen die zichtbaar bloed plassen. Soms ontdekken we het bij mensen die onzichtbaar bloed in de urine hebben. Blaaskanker bestaat in een oppervlakkige vorm en in een diepe vorm. De oppervlakkige vorm is minder gevaarlijk, maar komt vaak terug. De diepe vorm is een ernstige ziekte.

Meer informatie
Longkanker

De longen liggen in de borstkas, achter de ribben. De luchtpijp begint achter in de keel en vertakt zich naar allebei de longen. De rechter long bevat drie kwabben en de linkerlong bevat twee kwabben (lobben). Iedere kwab is verder verdeeld in segmenten en steeds kleinere luchtwegen of bronchi die overgaan in de longblaasjes. In de longblaasjes vindt de eigenlijke uitwisseling plaatsvindt van zuurstof en koolzuurgas. Als in het longweefsel of de bronchi een kwaadaardige tumor ontstaat is sprake van longkanker.

Meer informatie
Maagkanker

Ongeveer 95% van alle mensen met maagkanker heeft adenocarcinoom. Dit type tumor ontstaat in het slijmvlies van de maag.

Meer informatie
Dikke darmkanker en endeldarmkanker

Dikke darm- en endeldarmkanker worden vaak gevonden wanneer mensen de volgende klachten hebben: • Verandering in het ontlastingspatroon (vaker, andere vorm). • Bloed en/of slijm bij de ontlasting. • Loze aandrang, het gevoel dat er ontlasting komt, maar er komt niets. • Vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede, doordat u bloedverlies heeft uit de tumor.

Meer informatie
Borstkanker

Het komt vaak voor dat vrouwen een knobbeltje of een onregelmatigheid in de borst ontdekken. In heel veel gevallen blijkt na onderzoek dat het niet om kanker gaat, maar om een goedaardige afwijking. Een voorbeeld van een goedaardige afwijking in de borst is een cyste, een met vocht gevulde holte. Een afwijking kan ook duiden op borstkanker. Ga daarom altijd naar uw huisarts als u een afwijking in de borst ontdekt.

Meer informatie