ACNES

Heeft u buikpijn? En is deze pijn altijd op dezelfde plek aanwezig?
De chirurgen van Nij Smellinghe kunnen u helpen!

 

Hét expertise centrum van het Noorden
De chirurgen van Nij Smellinghe zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van aandoeningen aan de buikwand. Zo hebben ze jarenlange ervaring op het gebied van ACNES, een aandoening die buikwandpijn veroorzaakt. Dat is uniek, want deze aandoening is in Nederland nog vrij onbekend.

Zorg op maat – multidisciplinair - snel en vakkundig
Op de Chronische Buikwand- en Liespijnpoli van ziekenhuis Nij Smellinghe doen wij er alles aan om u zo goed mogelijk te helpen. Diagnostiek en eerste behandeling van ACNES vinden vrijwel altijd op dezelfde dag plaats. Dat is prettig, zeker als u van ver komt!

De chirurgen werken bij de behandeling van patiënten met ACNES nauw samen met de anesthesioloog-pijnbestrijders. Ook de klinisch psycholoog en de psychiater worden, indien nodig, al in een vroeg stadium van de behandeling bij de behandeling betrokken.

Wat is ACNES?
In Nederland heeft 1 op de 10 mensen last van chronische buikpijn. Bij ongeveer 25.000 mensen in Nederland blijkt ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome) de oorzaak van hun chronische buikpijn te zijn.

ACNES is een buikwandpijnsyndroom waarbij de zenuwtakjes van de voorste tussenribzenuwen bekneld zijn geraakt. Deze zenuwen komen uit het ruggenmerg en lopen door de buikspieren naar de buikwand. Daar zorgen ze voor het gevoel in uw buikwand en buikhuid. Afknelling van deze zenuwtakjes zorgt voor pijn.

ACNES kan op vrijwel elke leeftijd optreden. Het kan acuut, maar ook geleidelijk ontstaan. U kunt af en toe milde buikpijn ervaren, maar ACNES kan ook leiden tot hevige onhoudbare buikpijn.

Symptomen
Het voornaamste symptoom van ACNES is buikpijn. Deze pijn voelt u altijd op dezelfde plek en is vaak met één vinger aan te wijzen.
Dit pijnpunt kan overal tussen de ribben en het bekken zitten. Wel is het zo dat de pijn vaker onder dan boven de navel voorkomt en vaker rechts dan links. De ergste pijn voelt u vaak links of rechts van de mid-lijn (het midden van uw lichaam), in de rechte buikspier. Lees hier meer over de symptomen.

ACNES opsporen
Als u erg veel last heeft van ACNES, kan de aandoening gepaard gaan met klachten die lijken op symptomen bij aandoeningen aan de buikorganen (zogenaamde pseudoviscerale klachten). Dat kan voor verwarring zorgen. Maar door goed naar uw verhaal te luisteren en met een eenvoudig onderzoek, kunnen de chirurgen in Nij Smellinghe ACNES toch gemakkelijk bij u herkennen.

Met behulp van de Carnett-test onderzoekt de chirurg of er sprake is van ACNES. U moet voor deze test plat op een onderzoekstafel liggen. De chirurg houdt dan zijn vinger op de pijnlijke plek. Als u ACNES heeft, neemt de pijn toe als u uw beide benen gestrekt optilt.
Soms wordt een echografisch onderzoek gedaan om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken uit te sluiten.  Dit onderzoek kan in Nij Smellinghe altijd op dezelfde dag al plaatsvinden. Zo mogelijk proberen wij dit onderzoek in Nij Smellinghe al op dezelfde dag te laten plaatsvinden.

Behandeling ACNES
Patiënten met milde pijn zijn vaak al geholpen als ze horen dat het om een onschuldige aandoening aan de zenuwen in de buikwand gaat. De verklaring voor hun buikpijn is al een geruststelling. Doorgaans kunnen deze patiënten met adviezen over hun houding en beweging prima verder leven.
Helaas geldt dit niet voor iedereen. Wanneer de pijn heviger is en het de kwaliteit van uw leven beïnvloedt, kan ACNES behandeld worden met verdovende injecties of met een operatie. Daarnaast  kunnen onze ervaren anesthesiologen-pijnbestrijders uitkomst bieden.  Mogelijke behandelingen via het pijncentrum zijn onder andere radiofrequente thermocoagulatie, zenuwblokkades (met röntgenondersteuning), infiltraties tussen de buikspieren (echogeleid) en TENS (transcutane elektroneurostimulatie).  Ook kan de pijn met medicijnen worden bestreden.

Afspraak maken

Indien u of uw huisarts denkt dat u aan ACNES lijdt, krijgt  u na verwijzing via uw huisarts van ons een informatiepakket met een aantal vragenlijsten toegestuurd. Na terugsturen van de ingevulde vragenlijsten kunnen wij voor uw een afspraak op de  Chronische Buikwand- en Liespijnpoli plannen. U kunt zichzelf ook na verwijzing telefonisch aanmelden. Hiervoor kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 16.30 uur bellen naar telefoonnummer (0512) 588 809.
Tijdens het eerste polibezoek heeft u een gesprek met de chirurg. Hij kan u, na een uitvoerig vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek, een eventuele injectie direct toedienen. Deze injectie kan de rijvaardigheid beïnvloeden en wij adviseren u dan ook voor de zekerheid iemand mee te nemen.

Wat vragen wij u mee te nemen?
Neem bij het eerste bezoek in ieder geval uw agenda, legitimatiebewijs en zorgverzekeringsgegevens mee.

Vergoeding zorgverzekeraar
ACNES-behandelingen in Nij Smellinghe worden door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed. Meer informatie over vergoedingen kunt u aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Wie helpt mij

Chirurgen
Drs. Martijn Möllers, algemene coördinator
Dr. Huub van der Mijle
Drs. Ronald Zijlstra

Anesthesioloog-pijnbestrijders
Dr. Jan Vranken, coördinator pijn
Drs. Jose van Gelder
Drs. Ferdie Tan
Drs. Ryan Plein

Klinisch Psycholoog
Drs. Jacqueline Uneken

Psychiaters
Drs. Vera Remkes
Drs. Barbara Geelhoed