Borstkankerzorg (polikliniek)

Uiterlijk

De behandeling tegen borstkanker kan gevolgen hebben voor uw uiterlijk. Chemokuren en bestralingen hebben effect op uw huid en haar. Hormoontherapie is minder ingrijpend voor uw uiterlijk, maar de kans is groot dat de huid wat droger wordt en het haar kan op den duur dunner worden. Dat komt doordat er na de hormoontherapie vrijwel geen oestrogenen meer in het bloed zitten.

Het is belangrijk dat u zichzelf goed verzorgt. Dat voelt prettig en bovendien ziet u er daardoor beter uit en dat is zeker in een tijd met kanker een echte opsteker! Zowel voor haar- als huidverzorging geldt: gebruik geen producten (reinigingslotion, mousse, shampoo) met alcohol, omdat dat een uitdrogende werking heeft.

In Nij Smellinghe bieden we u de mogelijkheid om deel te nemen aan de workshop ‘Look good, feel better’. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de verpleegkundig consulent oncologie interne of op de website van de stichting. De workshop wordt in Nij Smellinghe vier keer per jaar gegeven. U kunt zich opgeven bij de verpleegkundig consulenten oncologie interne.

Tips voor huidverzorging

 • Neem geen al te warme douche en blijf er niet te lang onder staan. Heet water droogt de huid namelijk uit. Smeer uw huid na het douchen en droogdeppen met een zachte handdoek meteen in met een ongeparfumeerde bodylotion of huidolie. Als de huid nog vochtig is trekken de lotion en olie namelijk beter in.
 • Hetzelfde geldt voor het nemen van een bad. Zorg dat het water niet te warm is. Gebruik geen badschuim of zeep, maar voeg een paar druppels badolie aan het water toe. Het is aan te raden om niet vaker dan twee keer per week in bad te gaan.
 • Reinig uw gezicht niet met zeep, maar met een zachte reinigingslotion. Na het droogdeppen, de huid direct zachtjes insmeren.
 • Gebruik goede, beschermende crèmes voor uw gezicht en hals. Bij voorkeur ongeparfumeerd en hypoallergeen. Er zijn uiteraard veel merken die goede crèmes hebben, maar ze zijn vaak duur. Vraag daarom eerst een proeftubetje om uit te proberen of de crème geschikt is voor uw huid.
 • Gebruik één keer per week een zachte peeling om dode huidcellen te verwijderen. De huid knapt hier erg van op. Smeer de huid daarna in met een goede crème.
 • Neem regelmatig een vochtherstellend masker. Dat is goed voor de huid en heerlijk ontspannend. Leg komkommerschijfjes op de ogen om de huid rondom de ogen en de ogen zelf tot rust te laten komen.
 • Gebruik zachte vloeibare make-up. Hierdoor ziet uw huid er meteen stralender uit. Laat u adviseren over de juiste kleur (vaak niet te donker).
 • Vlekken, huidverkleuringen en kringen onder de ogen kunt u wegwerken met een camouflagestift. Kies een kleur die bij uw teint past.

Tips voor haarverzorging

 • Laat uw haar korter knippen. Hierdoor ziet het haar er voller uit en bovendien is het beter voor de conditie van uw haar.
 • Was het haar niet te warm en niet te vaak. Het liefst niet vaker dan twee keer per week. Gebruik voor het haarwassen een babyshampoo of een andere zachte shampoo en niet te vaak een conditioner. Daar wordt het haar slap van. Een beetje mousse of versteviger (zonder alcohol) kan wel.
 • Laat uw haar aan de lucht drogen. Wilt u toch een föhn gebruiken, zet die dan op een lauwwarme stand en gebruik hem zo kort mogelijk, omdat hete lucht het haar uitdroogt.
 • Als u uw haar wilt verven, gebruik dan bij voorkeur een kleurshampoo op natuurlijke basis (zonder alcohol en waterstofperoxide).
 • Verwen het haar zo nu en dan met een haarmasker. Er zijn heerlijke, zachte maskers verkrijgbaar op basis van onder andere shea butter, jojoba en arganolie.