Borstkankerzorg (polikliniek)

Intimiteit

Borstkanker en seks gaan vaak moeizaam samen. Zeker in het begin van de behandeling. De meeste vrouwen denken niet eens aan seks, maar richten zich vooral op overleven. Ze zijn door de behandelingen vaak gespannen, moe en ziek en hebben geen zin in seks. Maar in deze moeilijke tijd kunt u juist wel veel behoefte hebben aan intimiteit met uw partner. U zoekt steun en troost. Probeer dat duidelijk aan te geven, want veel partners weten niet wat er in deze periode van ze verwacht wordt.

Bij sommige vrouwen ontbreekt de zin in seks ook nog lang na de behandelingen, bij andere vrouwen komt de zin langzaam weer terug.

Minder zin na de operatie
Naast psychische factoren zijn er ook lichamelijke oorzaken die de zin in seks verminderen. Veel vrouwen voelen zich na een borstamputatie niet meer aantrekkelijk. Ze schamen zich voor hun veranderde lijf. Ook een borstsparende operatie laat  littekens na. Dit kan een grote invloed hebben op uw zelfbeeld en uw zin in seks. Bovendien kan uw huid, door littekenvorming en bestraling, pijnlijk zijn waardoor u geen aanraking kunt verdragen.

Borsten vormen vaak een belangrijk onderdeel in het seksuele spel en het valt ook voor de partner niet mee om met deze nieuwe situatie om te gaan. Bovendien kan uw partner bang zijn u pijn te doen.

Minder zin door medicijnen
Door de chemo- of hormoontherapie kunt u versneld in de overgang komen. Met als gevolg niet alleen de bekende opvliegers, maar ook minder zin in seks. U raakt niet meer of veel minder snel opgewonden omdat u vrijwel geen vrouwelijke geslachtshormonen meer heeft. Bovendien kunt u een droge vagina krijgen en dat kan pijn geven bij het vrijen.

Vrouwen die al door de overgang heen zijn, kunnen ook minder zin in seks krijgen. Na de overgang maakt het lichaam normaliter nog geslachtshormonen aan, onder andere in de bijnieren en in het lichaamsvet. Door de hormoontherapie worden de effecten van de nog in het lichaam aanwezige hormonen teniet gedaan.

Wat te doen?
Bespreek met uw partner hoe u zich voelt. Deel uw gevoelens over uw lichaam en het al dan niet zin hebben in seks. Ook uw partner kan negatieve gevoelens en daardoor minder zin in seks hebben. Misschien omdat uw partner bang is om u te verliezen of om u tijdens het vrijen pijn te doen. Probeer er samen over te praten en deel uw gevoelens. Alleen dan kunt u dichter bij elkaar komen en samen naar oplossingen zoeken.