Borstkankerzorg (polikliniek)

Beweging

Voor vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad is het goed om veel te bewegen. Daar zijn meerdere redenen voor:

  • Vrouwen die veel bewegen zijn fit en verdragen de behandelingen beter.
    Positieve effecten van voldoende beweging zijn onder andere minder vermoeidheid, meer energie, minder vaak last van misselijkheid, beter kunnen slapen en minder stress. Een van de redenen dat u zich beter voelt is dat u door voldoende te bewegen uw afvalstoffen sneller kwijtraakt. In Nij Smellinghe wordt hier, net als in veel andere ziekenhuizen, op ingespeeld door mensen met kanker onder begeleiding van een fysiotherapeut fitness aan te bieden. Een bijkomend voordeel hiervan is dat mensen sneller opknappen, waardoor ze ook sneller weer hun dagelijkse activiteiten kunnen oppakken.
  • Voldoende beweging verlaagt het risico op kanker in de andere borst.
  • Vrouwen die hormoontherapie gebruiken kunnen last krijgen van gewichtstoename. Door te weinig beweging verliezen ze soms ook spiermassa. Het gewicht blijft op peil en de spieren blijven gezond door voldoende te bewegen.
  • Sommige vormen van hormoontherapie vergroten de kans op osteoporose, ook wel botontkalking genoemd. Dit kunt u voorkomen, zo lang mogelijk uitstellen of beperken door veel te bewegen. Vooral activiteiten waarbij u uw lichaam met het eigen gewicht belast zijn goed, zoals: stevig wandelen, joggen, tennissen, golfen en voetballen. Activiteiten waarbij u uw lichaam minder belast, zoals fietsen en zwemmen, zijn natuurlijk prima voor het verbeteren van uw conditie, maar zijn minder effectief tegen osteoporose.

Voldoende bewegen, hoeveel is dat?
Om voldoende te bewegen, kunt u lid worden van een sportclub, maar dat hoeft niet. Dagelijks een half uur stevig wandelen, joggen of tuinieren is al genoeg. Meer mag natuurlijk ook, want hoe meer u beweegt, hoe beter u zich vaak voelt. Dat komt doordat er met intensief bewegen bepaalde stoffen in uw hersens vrijkomen, waardoor u zich prettiger voelt. Zeker tijdens uw ziekte is dat mooi meegenomen.