Borstkankerzorg (polikliniek)

Oncologische revalidatie

Nij Smellinghe biedt in samenwerking met Revalidatie Friesland het programma Oncologische revalidatie. Dit revalidatieprogramma is bedoeld voor patiënten die behandeld zijn voor kanker en extra ondersteuning nodig hebben bij het oppakken van het dagelijks leven. Bijvoorbeeld vanwege vermoeidheid, conditievermindering en emotionele instabiliteit.
 
Bij het bepalen of oncologische revalidatie zinvol is, wordt gekeken naar het totale functioneren van de patiënt. Hierbij wordt beoordeeld in hoeverre klachten als vermoeidheid, verminderde conditie, slechte voedingstoestand (bijvoorbeeld ondervoeding) en psycho sociale problemen aanwezig zijn. Samen met de hulpvraag bepalen deze klachten de inhoud van het revalidatieprogramma. Op deze manier krijgt elke patiënt maatwerk aangeboden.
 

Tijdens het programma werkt u gedurende twaalf weken aan uw conditie met fitnesstrainingen en groepssport onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut. Daarnaast is het mogelijk deel te nemen aan  een  of meer bijeenkomsten over verschillende onderwerpen die met kanker te maken hebben.

De modules die aangeboden worden zijn:

  1. Verwerking van kanker
  2. Omgaan met angst en stress
  3. Communicatie
  4. Oppakken van het dagelijks leven
  5. Vermoeidheid en kanker

De modules worden gegeven door de psycholoog, maatschappelijk werker of verpleegkundig consulent oncologie chirurgie. U kunt ze allemaal volgen, maar ook één of enkele. Tijdens een intakegesprek met één van de verpleegkundig consulenten oncologie chirurgie wordt samen met u bekeken welke onderdelen voor u zinvol zijn.

Patiënten kunnen worden verwezen door een medisch specialist, huisarts of bedrijfsarts. Om te kunnen beginnen met een oncologisch revalidatietraject is een intakegesprek met een revalidatiearts nodig. Bij het intakegesprek wordt bepaald of u in aanmerking komt voor oncologische revalidatie.