Anesthesiemedewerker

De anesthesiemedewerker controleert voor een operatie de apparatuur en bewaakt de vitale functies van een patiënt tijdens de operatie. Als anesthesiemedewerker assisteer je de anesthesioloog bij het onder narcose brengen van een patiënt of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving. Je begeleidt een patiënt voor, tijdens en na de operatie. Hiervoor is grote kennis van de fysiologie van de mens en de apparatuur noodzakelijk. Het is een beroep op het snijvlak van techniek en zorg.
 
Studie-informatie
De opleiding tot anesthesiemedewerker is een combinatie van theorie en praktijk. Het Wenckebach Instituut verzorgt het theoretische deel van de studie.
 
Duur opleiding
Heb je een diploma MBO niveau 4 of HAVO-5, dan duurt de opleiding drie jaar. In incidentele gevallen kan er sprake zijn van vrijstellingsmogelijkheden. 
Deze worden dan in overleg met de onderwijsinstelling, de leidinggevende en de opleidingsadviseur bekeken en vastgesteld.
 
Toelatingseisen
Je bent minimaal in het bezit van een HAVO-diploma, bij voorkeur profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek, een diploma MBO niveau 4 of je hebt een verpleegkundige opleiding afgerond.
 
En verder….
Voor de uitoefening van dit beroep is het van belang dat je beschikt over sociale en communicatieve vaardigheden, flexibel en gedisciplineerd bent, tegen stressvolle situaties kunt, initiatieven en verantwoordelijkheden durft te nemen, op een goede manier kunt samenwerken, je kunt aanpassen aan verschillende omstandigheden en op een tactvolle manier durft op te komen voor jezelf.
 
Meer weten?
Heb je vragen over de opleiding? Dan kun je contact opnemen met het Wenckebach Instituut.