Borstkankerzorg (polikliniek)

Behandeling borstkanker in Nij Smellinghe

Voor een succesvolle behandeling van borstkanker is een aantal factoren van belang.

  • Als de tumor in een vroeg stadium wordt ontdekt is dat meestal gunstig voor de genezing.
  • Een goede behandeling vraagt om een juiste inschatting van de grootte van het gezwel en eventueel van kankercellen in de okselklieren.
  • Om de tumor te verwijderen is het van belang de meest geschikte operatie en/of radiotherapeutische behandeling (bestraling) te kiezen.

Voor het vaststellen van de diagnose en de juiste behandeling is afstemming tussen alle betrokken specialisten in een vroeg stadium nodig. Iedereen heeft daarin zijn eigen specialisme. De chirurg, plastisch chirurg, radioloog, radiotherapeut en patholoog en de mammacareverpeegkundige zijn nauw betrokken bij het stellen van de diagnose en de behandeling van borstkanker. Ook verpleegkundig consulenten oncologie interne, medisch maatschappelijk werkers en psychologen hebben een belangrijke taak in de begeleiding van borstkankerpatiënten.

Mammacare
Als borstkankerpatiënt heeft u veel contact met de mammacareverpleegkundige. Zij heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor borstkankerpatiënten en is het aanspreekpunt (casemanager) tijdens de behandelperiode, en bij de controles in de periode daarna. De mammacareverpleegkundige begeleidt u bij onderzoeken, behandelingen en controles en informeert u over de ziekte en het proces daaromheen. Zij is vijf dagen in de week telefonisch of via e-mail bereikbaar.

V.l.n.r. Djoekie de Vries, Ingrid Vries, Wijkje Visser, Anneke de Vries en Aleid Bouma