GGD reizigersvaccinatie in ziekenhuis Nij Smellinghe

Geplaatst op 27 mei 2014

De vakantietijd komt er weer aan! Heeft u al een bestemming gekozen? En heeft u er al bij stil gestaan of u een reizigersvaccinatie nodig heeft?
 
Vaccinatie: gezond op reis en gezond weer thuis
Veel mensen realiseren zich niet dat het verstandig is om zich te laten vaccineren voor een reis naar Turkije, Kroatië, Egypte en Marokko. Vaccinatie is namelijk niet alleen nodig voor de verre tropen, maar ook voor deze landen dichterbij. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de reizigers naar risicogebieden, op slechts 3 uur vliegen van Nederland, onvoldoende beschermd op reis gaat.
 
Niet geïnformeerd?
Van de reizigers zegt 37% zich niet bewust te zijn van de noodzaak van vaccinatie.
Ook zeggen reizigers, met name naar risicogebieden dichtbij, niet geïnformeerd te zijn over de risico’s die zij lopen op bijvoorbeeld hepatitis.
 
Risicolanden
Risicogebieden zijn gebieden waar een verhoogd risico bestaat om infectieziekte(n) op te lopen. Veel bezochte risicogebieden zijn bijvoorbeeld verre bestemmingen als Indonesië, Zuid-Afrika, Thailand, China, Vietnam, India, Kenia, Gambia, Maleisië, Costa Rica, Sri Lanka en Tanzania. Maar ook dichter bij huis zijn risicogebieden, bijvoorbeeld Turkije, Marokko, Egypte, Bulgarije en Kroatië.  
De risico’s variëren van kans op tekenencefalitis in Oostenrijk tot kans op Gele Koorts in Gambia.
 
Advies op maat
Het is belangrijk om te weten wat de risico’s zijn en hoe die zoveel mogelijk beperkt kunnen worden. De risico’s zijn afhankelijk van het te bezoeken land, maar ook van bijvoorbeeld de reisduur, activiteiten ter plaatse, leeftijd, gezondheidstoestand en medicijngebruik. Iedereen die bij de GGD op een reizigersconsult komt krijgt daarom informatie en advies op maat over te nemen maatregelen en zo nodig vaccinaties of medicatie. Met als doel om gezond te blijven op reis en gezond weer thuis te komen.
 
Afspraak
Een afspraak met GGD Fryslân in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten (route 45) voor vaccinatie en advies kan telefonisch via  088 22 99 223 of via www.ggdfryslan.nl/reizigers worden gemaakt. Er worden ook avondspreekuren gehouden.
Wanneer u een aanvullende verzekering heeft bij Friesland Zorgverzekeraar krijgt u meestal de kosten 100% vergoed.
GGD Fryslân houdt continu de ontwikkelingen op gezondheidsgebied in de wereld in de gaten. Het reisadvies van de GGD is daarom altijd persoonlijk en actueel.
 
(bron: GGD Fryslân)
 

« Naar overzicht