Streng vloeibaar dieet
Een streng vloeibaar dieet wordt gegeven als voorbereiding op bepaalde onderzoeken of een operatie. Het kan ook worden voorgeschreven als dieet na een operatie. U mag het volgende drinken: thee, appelsap, limonade, helder gezeefde bouillon, helder vruchtensap en/of water.
Tijdens de maaltijd rondes krijgt u vanuit de centrale keuken, een gezeefde bouillon en heldere vruchtensap verstrekt.

Vloeibaar dieet
Een vloeibaar dieet wordt voorgeschreven als u nog geen vast voedsel mag. U mag tijdens dit dieet alles drinken en uit schenkbare gerechten kiezen.
U heeft de keuze uit: vla, yoghurt, moes, pap en soep.

Lichtverteerbaar dieet
Een lichtverteerbaar dieet wordt u voorgeschreven als u na een vloeibaar dieet weer mag beginnen met vast voedsel of als u tijdelijk geen vette en gekruide maaltijden mag eten. Het is verstandig om kleine porties te eten.

Energie en Eiwit verrijkt dieet
Eiwit is een bestanddeel in onze voeding dat nodig is voor de opbouw en instandhouding van de spieren en ons bloed en voor herstel van bij wonden. Bij ziekte is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor herstel.
Eiwit komt vooral voor in: vlees, vis, kip, kaas en melkproducten.

Voedingsvezel verrijkt dieet
Een trage stoelgang, obstipatie of verstopping is een veel voorkomend ongemak. Harde ontlasting kan ontstaan doordat in voeding te weinig vezels en te weinig vocht zit. Te weinig lichaamsbeweging, diarree, het uitstellen van de gang naar het toilet en het overslaan van het ontbijt werken ook vaak mee aan verstopping. Belangrijk is bij dit dieet om voldoende te drinken, ongeveer 2 liter per dag.
Vezels komen vooral voor in: volkoren brood, ontbijtkoek, peulvruchten, fruit en aardappelen.

Tussentijdse verstrekkingen
De tussentijdse verstrekkingen worden gegeven op advies van de arts en/of diëtiste, als aanvulling op uw dieet. Het is bedoeld voor patiënten die onvoldoende eten en bij wie de normale voeding tegenstaat of niet mogelijk is. Ook kan er voor een onderzoek en ter voorbereiding voor operaties drinkvoeding gegeven worden. In drinkvoeding zitten de meest voorkomende belangrijke voedingsstoffen.

Mocht u na uw ontslag uit het ziekenhuis vragen hebben over deze informatie folder dan verwijzen we u graag naar de site van Nij Smellinghe.