Voorbereiding op uw verblijf op de Intensive Care

De Intensive Care (IC)

Binnenkort verblijft u op de Intensive Care (IC). Wij willen u graag vooraf informeren over onze afdeling. Patiënten kunnen hun verblijf op de IC als ingrijpend ervaren. Als u daar behoefte aan hebt kunt u een dag voor uw opname op de IC onder begeleiding van de verpleegkundige van de verpleegafdeling, een bezoekje brengen aan onze afdeling. Zo krijgt u een beeld van waar u terecht komt.

Onze afdeling bestaat uit een grote zaal met vijf bedden waarvan een bed door een schuifdeur afgesloten kan worden van de andere vier. Rondom de bedden is redelijk veel ruimte Er hangen uiteraard bedgordijnen om deze ruimten af te schermen.
Ook heeft de IC nog een kleine aparte kamer, net naast de grote zaal.

Op de IC werken Intensive Care verpleegkundigen en Intensive Care verpleegkundigen in opleiding samen met de intensivisten (speciale Intensive Care artsen) of dienstdoende anesthesiologen om de medische zorg en verpleegkundige zorg uit te voeren. Verder werken er voedingsassistenten en secretaresses . Medewerkers van andere disciplines komen dagelijks langs aan het bed, dan kunt u denken aan röntgenlaboranten en fysiotherapeuten.

Rondom het bed staat apparatuur en een computer. Ieder bed heeft twee hangende zuilen bij het hoofdeinde. Rechts van u hangen infuusvloeistof-, sondevoeding- en medicatiepompen. Links van u staan de bewakingsmonitor en een beademingsmachine.

Verder heeft de IC een dialyseapparaat, een koelmachine en een warmteapparaat.  Deze apparaten geven geluidssignalen af aan de verpleging. U hoort deze geluiden ook.

Aan het voeteneinde van uw bed staat een Computer On Wheels (COW) waar het bewaking- en monitoringsysteem van de IC op werkt. Op die computer komen alle gegevens binnen van alle apparatuur en van de bewakingsmonitor met uw vitale functies zoals hartritme, bloeddruk, ademhalingsfrequentie en zuurstofopname in het bloed (saturatie). Ook verwerken de verpleegkundigen en artsen hier handmatig vele opdrachten en gegevens op. Het is uw complete IC dossier.

Dagritme?

Het dagritme op de IC is anders dan op de verpleegafdeling. Elk uur worden er gegevens gecontroleerd en vastgelegd. Patiënten op de IC worden vaak twee keer per dag gewassen, in de ochtend en in de avond. Wassen doen wij niet met washandjes en water maar met speciale huidvriendelijke wegwerpwasdoekjes. ’s Nachts zijn de verpleegkundigen ook vaak op de zaal te vinden.
De verpleegkundige overdrachten bij de dienstwissels vinden meestal aan bed plaats bij de COW.
Meestal verblijft u een of twee dagen op de IC. Rond 11 uur loopt de intensivist visite. Hij bepaalt over de duur van uw verblijf. De verpleegkundige van de verpleegafdeling brengt u terug naar de afdeling.

Uw opname

In de meeste gevallen halen de IC verpleegkundigen u na een operatie op van de verkoeverkamer. Zij zullen u meenemen naar de IC. Eenmaal bij ons op zaal sluiten wij u aan op de monitor door middel van kabeltjes die vastzitten aan elektrodeplakkers op uw borst en buik. Hiermee registreren wij uw hartslag en hartritme en uw ademhalingsfrequentie.

Een bloeddrukband is meestal niet nodig omdat u tijdens de narcose een arteriële bloeddrukmeetlijn heeft gekregen. Dat is een soort infuusnaaldje die in uw pols in een slagader wordt geplaatst. We kunnen er ook bloed uit afnemen zodat u tijdens uw verblijf bij ons niet geprikt hoeft te worden. Op een van uw vingers zit een dopje waarmee we de zuurstofopname in het bloed kunnen meten.

De volgende lijnen kunnen nodig zijn. Dit is afhankelijk van uw toestand en de reden voor uw verblijf op de IC:

  • Beademingsbuisje in uw keel voor mechanische beademing.
  • Zuurstofslangetje in uw neus bij spontane ademhaling
  • Een maagsonde als hevel of voor toedienen sondevoeding
  • Een grote infuuslijn (centraal veneuze katheter) in uw hals of bij uw sleutelbeen voorvochttoediening en medicatie
  • Een zeer dun infuuslijntje in uw rug voor pijnstilling (epidurale pijnstilling)
  • 1 of meerdere infusen in uw arm(en) voor vocht- en medicatietoediening
  • Wonddrains die in het operatie gebied zijn geplaatst voor het draineren van wondvocht
  • Een urine katheter  in de blaas voorde afloop van uw urine waarvan  wij elk uur de hoeveelheid meten

Op de IC draagt u een blauw ziekenhuisjasje. Dit is praktischer in verband met de lijnen waar u aan ligt.

Uw persoonlijke spullen kunnen op de verpleegafdeling blijven, behalve toiletartikelen. De verpleegkundige van de verpleegafdeling brengt uw toiletartikelen bij ons wanneer u op de operatiekamer bent.

Ervaringen

Oud-patiënten vertelden ons dat er op de IC heel veel indrukken zijn. Het gaat dan vooral om de vele geluiden die dag en nacht hoorbaar zijn of om beelden die indruk hebben gemaakt. Op een relatief klein zaaloppervlak kan wel heel veel gebeuren.  De nachten zijn onrustig : er brandt altijd wel ergens een lamp of er zijn geluiden te horen.
Wij willen u ervan verzekeren dat wij te allen tijde ons best doen om uw ervaring bij ons zo positief mogelijk te laten zijn. Helaas is het niet mogelijk geluiden uit te zetten, lampen uit te doen en de zorg op zaal stil te zetten. Wij doen ons best om goede zorg te combineren met comfort en verlenen op elk moment van de dag de zorg die u nodig heeft.

Follow-up

Wanneer u 48 uur of langer op de IC opgenomen bent geweest komt u in de Follow-up zorg terecht. Op de verpleegafdeling zal een IC-verpleegkundige u nog een aantal dagen bezoeken om uw fysiek en psychisch welzijn te volgen. Onze nadruk ligt op informeren en vragen beantwoorden van u en de verpleging van de afdeling waar u dan verblijft. U bent ook zonder  de follow-up zorg altijd welkom om voor uw ontslag uit het ziekenhuis nog een keertje terug te komen op de IC om te kijken en eventueel over uw ervaring te praten. Wij hopen hiermee dat u uw verblijf op de IC kunt verwerken tot een noodzakelijke maar ook positieve ervaring.

Intensive care

Kamers
263 en 264

Bezoektijden
De bezoektijden van de Intensive Care zijn dagelijks van 10.00 tot 15.00 uur en van 15.30 tot 19.30 uur.

Telefoonnummer
(0512) 588 503

Intensivisten
J.P.W. Vogelaar, Anesthesioloog/intensivist
K.L. Demmendaal, Anesthesioloog/intensivist
R.S. van Eps, Internist-nefroloog/intensivist
M. Kruijt Spanjer, Anesthesioloog/intensivist