Gynaecologie/Obstetrie (polikliniek)

Op de polikliniek Gynaecologie wordt spreekuur gehouden voor patiënten die zwanger zijn of gynaecologische klachten hebben.

Elke werkdag is er op de polikliniek gynaecologie spreekuur. De spreekuren zijn op afspraak.
De polikliniek gynaecologie is zo gestructureerd dat er speciale poli’s zijn voor vrouwen met specifieke klachten.

Gynaecologisch spreekuur
Er zijn acht gynaecologen die meerdere dagdelen spreekuur houden.

Kinderwens?
Patiënten met vragen rondom een kinderwens kunnen terecht bij het gynaecologisch spreekuur.

Zwangerenspreekuur
Er zijn drie verloskundigen die spreekuur doen, dit is op de dinsdag- of donderdagochtend. Op vrijdag is er de hele dag een spreekuur voor de 20 weken echo. Soms is het ook mogelijk om op donderdag een 20 weken echo te laten maken. Dit is afhankelijk van welke verloskundige spreekuur heeft. Van de 20 weken echo kan ook een opname gemaakt worden. De kosten hiervoor bedragen 5 euro. Op vrijdag kan er ook een nekplooimeting worden gedaan.

Poliklinisch bevallen
Wilt u poliklinisch bevallen in Nij Smellinghe? Met ingang van 12 juni 2017 kunt u zich hiervoor inschrijven op de kraamafdeling. Op dinsdag, woensdag en donderdag kunt u tijdens kantooruren bellen naar telefoonnummer (0512) 58 8520.

Lactatiespreekuur
Er is een lactatieverpleegkundige die elke dinsdagochtend spreekuur heeft. Hier kunt u terecht met vragen rond de borstvoeding (daarnaast zijn alle verpleegkundigen van de kraam- en kinderafdeling geschoold in het geven van adviezen en begeleiding rondom borstvoeding).

Overgangsspreekuur
Er zijn twee verpleegkundig overgangsconsulenten, die wekelijks spreekuur houden. Hier kunt u terecht met vragen, klachten of problemen rond de overgang.

Polikliniek Seksuologie
Eén keer in de twee weken kunt u op donderdagmiddag terecht bij gynaecoloog en seksuoloog Esther Nijhuis op de polikliniek Seksuologie met seksuologische problemen. Dit kan gaan om klachten als pijn bij het vrijen en verschil in verlangen, maar ook om seksuologische problemen door een ziekte, handicap of medicijngebruik. Voor een afspraak op de polikliniek heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Er is voldoende tijd om uw problemen te bespreken; een consult duurt langer dan bij een regulier spreekuur, namelijk een half uur.

Vulvapoli
Bij deze polikliniek kunnen vrouwen met klachten aan de schaamlippen (de vulva) terecht. Het maandelijkse spreekuur wordt gehouden door twee vrouwelijke artsen: gynaecoloog Christien Buis en dermatoloog Kirsten van Duinen. Veelvoorkomende klachten van de vulva zijn pijn en huidafwijkingen die jeuk veroorzaken.

POP spreekuur
POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde). In de POP polikliniek bundelen zorgverleners hun krachten om u vóór en tijdens de zwangerschap, rondom de bevalling, en in het kraambed te ondersteunen. De zorg loopt, wanneer nodig, door tot drie maanden na de bevalling. De POP polikliniek is een preventie en begeleidingspolikliniek, er is geen sprake van intensieve psychiatrische zorg. Een deel van de vrouwen hebben op het moment van verwijzen zelfs geen of weinig klachten. Deze polikliniek is bedoeld voor vrouwen met een kinderwens en voor zwangeren die psychiatrische klachten hebben (gehad), medicijnen gebruiken/gebruikten vanwege psychiatrische klachten, of een vader/moeder/broer/zus hebben met een psychiatrische aandoening. Tevens voor vrouwen die verslaafd zijn aan alcohol, drugs en/of medicatie, zich in een complexere psychosociale situatie bevinden, of een (zeer) jonge moeder zijn (tot de leeftijd van 21 jaar). U komt bij de POP polikliniek omdat uw (huis)arts, gynaecoloog, verloskundige of andere zorgverlener u heeft doorverwezen.

Jaarlijks komen er ongeveer 4700 nieuwe patiënten op de polikliniek Gynaecologie waarvan 3600 gynaecologische en 1100 verloskundige patiënten.

Bereikbaarheid
De polikliniek Gynaecologie bevindt zich op de 1e verdieping. Volg route 138.
De polikliniek is te bereiken op nummer 0512- 588 824. Wanneer u dit nummer belt, krijgt u een keuzemenu. Nummer 1 is de afsprakenlijn, nummer 2 is uitslagenlijn, nummer 3 is voor overige vragen. Voor afspraken en overige vragen kunt u bellen van 08.30-16.30 uur.

De uitslagenlijn is van 14.00-16.00 uur bereikbaar. In principe kunt u bellen voor uitslagen van bloed- en urine onderzoek. Uitslagen betreffende het vruchtbaarheidsonderzoek en andere uitslagen worden bij het controlebezoek besproken.

Openingstijden van de polikliniek Gynaecologie: 8.00 uur tot 17.00 uur

Patiënteninformatie
Als u een behandeling moet ondergaan, vindt deze plaats op het behandelhuis (route 43). De afspraken hiervoor worden op de polikliniek Gynaecologie gemaakt.

Afspraak maken/wijzigen en wat neemt u mee?
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Wilt u weten hoe dit gaat? Of heeft u vragen over het wijzigen of annuleren van de afspraak? Of wilt u weten wat u mee moet nemen? Lees dan de informatie bij ‘Informatie polikliniek bezoek’.

Wie werken er?
Er zijn acht gynaecologen werkzaam op de polikliniek Gynaecologie.

Daarnaast werken er ook nog:

  • Verloskundigen
  • Echoscopiste
  • Twee verpleegkundig overgangsconsulenten
  • Lactatieverpleegkundige
  • Team van medisch secretaresses en doktersassistenten.

Nieuwe folders over sterilisatie
Per februari 2016 is de informatie over de laparoscopische sterilisatie en essure sterilisatie gewijzigd. Hiernaast (onder downloads) vindt u de folders met de nieuwe informatie. De folders zijn tevens verkrijgbaar op poli Gynaecologie.

Moeders voor moeders
Jouw geluk kun je delen!
Tot de 16e week van de zwangerschap kun je vrouwen helpen die problemen hebben met zwanger worden door urine te verzamelen. De organisatie Moeders voor Moeders zamelt deze urine in. Je kunt meer over deze organisatie lezen op de website: www.moedersvoormoeders.nl. Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon.