Nij Smellinghe vraagt aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen

acrogym

Geplaatst op 27 september 2013

Op zondag 29 september was het Dress Red Day. Op die dag roept de Hartstichting alle vrouwen op om iets roods te dragen om zo samen aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten; wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Nog te weinig mensen zijn zich bewust van de ernst en urgentie van hart- en vaatziekten. In ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft de afdeling Cardiologie en Longziekten een sportieve act gehouden om de aandacht te vestigen op hart en vaatziekten bij vrouwen. Op Dress Red Day werd er op het grasveld voor het ziekenhuis een ‘Acro-optreden’ verzorgd door in het rood geklede medewerkers van het ziekenhuis.

Andere symptomen bij vrouwen
In Nederland overlijdt bijna één op de drie vrouwen aan hart- en vaatziekten. Er overlijden zelfs meer vrouwen dan mannen hieraan: van de 107 mensen die aan deze ziekten overlijden, zijn er 57 vrouw en 50 man. Vrouwen lijden vaak onnodig, omdat de ziekte te laat bij hen wordt herkend. Zij kunnen andere symptomen hebben en omschrijven hun klachten soms op een andere manier.

Hartklachten of overgang
Naast het bekendste symptoom - pijn op de borst - zijn er ook minder duidelijke klachten, vooral bij vrouwen. Zij hebben vaak een of meer van de volgende klachten: pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug, pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling en misselijkheid of braken. De klachten die vrouwen ervaren bij een hartinfarct of angina pectoris kunnen veel lijken op de ongemakken tijdens de overgang. Dit is verwarrend, juist omdat hartklachten vaker tijdens of kort na de overgang voorkomen.

Wat te doen bij symptomen
Bel direct 112 als hartklachten ook in rust langer duren dan 5 minuten.

afdeling

« Naar overzicht