Medisch Laboratorium

Zelfdiagnostiek huisartsen

U als huisarts kunt in uw praktijk zelf of uw medewerkers de D-Dimeer en het CRP (C-reactieve proteïne) bepalen. U ontvangt instructie en de benodigde middelen van het laboratorium van Nij Smellinghe. Het laboratorium verzorgt ook de logistiek en borgt de kwaliteit van de diagnostiek.

Het bepalen van de CRP kan een huisarts ondersteunen bij het onderscheiden van bacteriële infecties, virale of schimmelinfecties of andere pathologie. Dit is van belang voor het wel of niet voorschrijven van antibiotica en het geruststellen van de patiënt.

De D-Dimeer test is voor een huisarts vooral nuttig bij een verdenking van een diep veneuze trombose of een longembolie. Een negatieve uitslag bij een lage klinische verdenking  maakt het zeer onwaarschijnlijk dat de klachten bij de patiënt worden veroorzaakt door een bloedstolsel in de bloedbaan. Een positieve D-Dimeer geeft aan dat er een verhoogde stolactiviteit(trombose) aanwezig is, waarbij afbraak van dit stolsel heeft plaatsgevonden. Een verhoogde D-Dimeer kan veroorzaakt zijn door diep veneuze trombose (DVT), longembolie (LE) en diffuse intravasale stolling (DIS), maar kan ook het gevolg zijn van een operatie, een verwonding, een infectie, een ziekte van de lever of de nier, zwangerschap en ziekten in de zwangerschap zoals zwangerschapsvergiftiging, hart- en vaatziekten en kanker.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de coördinator POCT 1ste lijns Roelie Kort 0512-588766 of mailen r.kort@nijsmellinghe.nl