Tijdens uw opname in Nij Smellinghe krijgt u een telemetriekastje. Hiermee wordt het ritme van uw hart op afstand bewaakt. In deze folder leest u hoe dit in zijn werk gaat en waar u op moet letten.

Wat is telemetrie?

Telemetrie betekent letterlijk: meten op afstand. In dit geval gaat het om het meten/observeren van uw hartritme. Dit gebeurt via een kastje dat u bij zich draagt. Op uw borst krijgt u vijf elektroden geplakt die aan het kastje worden verbonden.

Het kastje registreert uw hartslag en stuurt de gegevens door naar een computer op de afdeling Hartbewaking. De verpleegkundigen kunnen daar op een beeldscherm uw hartritme in de gaten houden/observeren.

Hoe werkt telemetrie?

Uw hart is een spier die (in rust) zo'n 60-80 keer per minuut samentrekt. Zo pompt het hart het bloed door uw lichaam. Dit samentrekken gebeurt door een elektrische prikkel die het hart zelf afgeeft. U kunt het telemetriekastje zien als een zender/mobiele monitor. De zender vangt de elektrische prikkel van het hart op en zet deze om in een signaal. De computer op de afdeling Hartbewaking vangt dit signaal op en maakt het zichtbaar op de monitor. Zo wordt uw hartritme op afstand bewaakt.

Waarom krijgt u telemetrie?

U kunt telemetriebewaking krijgen om verschillende redenen, bijvoorbeeld:

 • Om te onderzoeken of u hartritmestoornissen hebt omdat u flauwgevallen of onwel geworden bent.
 • Als de arts denkt dat u misschien een hartritmestoornis hebt gehad. Het doel is dan een eventuele hartritmestoornis te observeren en indien nodig te kunnen behandelen.
 • Als u een hartritmestoornis hebt die behandeld moet worden.
 • Als er vanwege verschillende oorzaken een grote kans bestaat dat u een hartritmestoornis krijgt.


 


 

Wat te doen bij klachten?

Als u een of meerdere van de onderstaande klachten ervaart, meld dit dan direct bij de verpleegkundige:

 • Hartkloppingen/gejaagd gevoel op de borst.
 • Het gevoel dat uw hart een of meer slagen overslaat.
 • Duizeligheid.
 • Het gevoel dat u gaat flauwvallen.
 • Pijn op de borst.
 • Andere klachten.
   
Waar moet u op letten?

Zolang u een telemetriekastje draagt, mag u niet van de afdeling of de 2e etage af. De telemetriezender heeft een beperkt bereik. Als u buiten dit bereik komt, is uw hartritme niet meer zichtbaar op de monitor, waardoor u niet meer bewaakt wordt. Wij zijn verantwoordelijk voor de bewaking van uw hartritme, overleg daarom met ons als u van de afdeling/2e etage weg wilt.

Op de afdeling/2e etage kunt u gewoon rondlopen. U kunt gebruik maken van het zitje bij de trap. Wel verzoeken wij u niet de trap af te gaan.

Voor onderzoeken kunt u de afdeling verlaten. U wordt dan begeleid door een verpleegkundige van uw eigen afdeling of een verpleegkundige van de Hartbewaking. Gaat de afdelingsverpleegkundige mee, dan meldt zij/hij dit aan de hartbewaking.

Wassen/douchen

Bij het wassen is het belangrijk dat de draden en plakkers op de juiste plek blijven zitten. Als er toch een of meerdere plakkers loslaten, plakt de verpleegkundige ze weer voor u vast. Douchen mag alleen met toestemming van de arts.

Infuusnaaldje

U krijgt een infuusnaaldje in uw hand of arm. Mocht u ernstige hartritmestoornissen krijgen, dan kunnen de verpleegkundigen u via dit naaldje direct medicijnen geven. Medicijnen werken het snelst als ze direct in de bloedbaan terecht komen.

Tot slot

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de cardioloog of de verpleegkundige op de afdeling.