Inleiding

Deze folder beschrijft de leefregels na een operatie van de buikslagader via de liezen.

Lichamelijke inspanning

Na ontslag uit het ziekenhuis zult u nog niet gelijk helemaal fit zijn. U zal de eerste 6 weken snel vermoeid zijn. Langzaamaan wordt dit beter en wordt de algemene conditie weer zoals voor de operatie. Met een endovasculaire prothese kunt u alles doen wat u gewend was te doen. Wees de eerste twee weken na de operatie voorzichtig met tillen om niet te veel druk te geven op de wondjes in de liezen.

Leefregels

Lichamelijke verzorging
U mag douchen, dep hierna de wonden droog met een handdoek.
Het liggen in bad is nog af te raden, dit kan verweking geven van de wonden/littekens in de liezen. Wacht hier ongeveer 3 weken mee.

Wondzorg
Het kan zijn dat u bloeduitstortingen heeft in de liezen, bovenbenen en scrotum. Bij vrouwen kan er ook een bloeduitstorting in de schaamstreek optreden. Dit verdwijnt vanzelf.
Neem contact op met uw behandelend arts (zie onderstaande telefoonnummers) als:

 • De omgeving rond de wond rood is
 • De wond meer pijn gaat doen
 • Geur en/of wondvocht toeneemt
 • Als u koorts heeft (hoger dan 38,5°C)
 • Als u zich zorgen maakt.
   

Indien u hechtingen heeft, worden deze bij uw eerste controle op het spreekuur verwijderd.

Voeding
U mag alles eten. Om aandoeningen aan hart- en bloedvaten te voorkomen, adviseren wij u niet alleen om gezond, maar ook om zout- en vetarm te eten. Daarnaast is het van belang dat u ‘op gewicht' blijft. Wanneer u moeite hebt met de ontlasting, is het verstandig om veel te drinken. Ook vezelrijke voeding zoals bruin brood, pruimen, zemelen en ontbijtkoek kan helpen de stoelgang te bevorderen.

Medicatie

De arts zal u een recept voor bloedverdunners meegeven. Ook eventuele andere medicatie gebruikt u in overleg met uw arts. Heeft u bijwerkingen van de medicijnen, geef dit door aan uw behandelend arts.
STOP NOOIT ZOMAAR DE MEDICIJNEN!
U mag maximaal vier keer per dag 1 gram paracetamol innemen tegen de pijn.

Adviezen
 • Drink niet meer dan twee eenheden alcohol per dag.
 • Stop met roken.
   
 • Geschat wordt dat roken in 40 tot 60% van de gevallen de oorzaak is van de sterfte aan hart- en vaatziekten. Door roken beschadigt u de wanden van de bloedvaten. Dit kan op langere termijn tot vernauwing of dichtslibben van de bloedvaten leiden. Roken vertraagt de wondgenezing en geeft een hogere kans op wondinfecties. Stoppen met roken heeft direct een positief effect op de bloeddoorstroming.
 • Beweeg voldoende.
   
Controleafspraken

U komt 10-14 dagen na ontslag voor controle op de polikliniek vaatchirurgie.
Vooraf worden een echo en een röntgenfoto van de buik gemaakt. Wanneer alles in orde is komt u daarna het eerste jaar elke 3 maanden, het tweede jaar elke 6 maanden en daarna jaarlijks op controle. Ook dan worden er weer een echo en röntgenfoto gemaakt om mogelijke complicaties te ontdekken.
Mocht u vragen hebben voor de vaatchirurg, schrijf deze dan op en stel ze tijdens uw controleafspraak.

Wat te doen bij vragen of problemen?

U kunt tot de eerstvolgende afspraak op de polikliniek tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, tel. (0512) 588 809 of
buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, tel. (0512) 588 145.