Therapeutische elastische kousen, verstrekking via Mathot / Dantuma

Levering therapeutisch elastische kous

Om uw oedeem zo goed mogelijk onder controle te houden, schrijven wij u een therapeutisch elastische kous (TEK) voor.
De keuze voor het type en de maat van uw TEK is door uw behandelend arts vastgesteld.
De TEK wordt door de firma Dantuma binnen 2 à 3 weken bij u thuis afgeleverd. Als u na 3 weken nog geen TEK heeft ontvangen, kunt u contact opnemen met de firma Dantuma, telefoon (0800) 280 04 09, keuze 1.

Uw zorgverzekering en eigen bijdrage
Afhankelijk van uw verzekering krijgt u de kosten van de aangemeten TEK vergoed. Uw zorgverzekeraar heeft hiervoor een contract afgesloten met Dantuma. Hulpmiddelen (bijvoorbeeld Easyslide) voor het aan- en uittrekken van de TEK worden over het algemeen niet vergoed. De voorwaarden voor de te leveren TEK en/of hulpmiddelen verschillen nogal per zorgverzekeraar, daarom is het verstandig dat u hiernaar informeert bij uw eigen zorgverzekeraar.

Wat is verder belangrijk?
Heeft u voor de eerste keer een TEK ontvangen, dan is het gebruikelijk dat u telefonisch contact opneemt met de polikliniek. U maakt dan een afspraak om de TEK op de polikliniek aan te trekken en uitleg te krijgen, meestal kan dit op korte termijn. U krijgt voorlichting over het aantrekken, de verzorging van de TEK en eventuele hulpmiddelen. Ook andere vragen over de TEK kunnen dan worden beantwoord.
Als u eerder een TEK heeft gehad, kunt u deze thuis aantrekken, tenzij anders is afgesproken. Als u de TEK niet zelfstandig aan- en/of uit kunt trekken, zoek dan hulp in uw omgeving of vraag thuiszorghulp aan.

Aandachtspunten en tips
 • Een nieuwe TEK voelt anders dan uw oude TEK. Meestal voelt het strakker en lijkt het alsof de nieuwe TEK korter is. Bij gebruik rekt de TEK, ook in de lengte. Het kan helpen om de nieuwe TEK 1 of 2 maal te wassen volgens voorschrift.
 • Een kniekous hoort u aan te trekken tot ongeveer 2 cm onder de knieholte (komt overeen met ongeveer 2 vingers).
 • Als u gebruik wilt maken van een aantrekhulp raadpleeg dan uw zorgverzekeraar voor de vergoeding.
 • Bij het aantrekken kunt u rubber handschoenen met noppen dragen, hiermee kunt u de kous wat makkelijker aantrekken en kunt u eventuele plooitjes gladstrijken zonder de kous te beschadigen.
 • Was de TEK minimaal 2 keer per week volgens voorschrift, de TEK krijgt dan de oorspronkelijke vorm weer terug.
 • Gebruik geen zalven of crèmes onder de TEK, het rubber kan hier niet tegen en de TEK wordt slap en verliest druk.
 • Gebruik geen handcrème voordat u de TEK aantrekt. Smeer eventueel ’s avonds uw benen of armen in, zodat dit ’s nachts in kan trekken.
 • Als het noodzakelijk is dat u zalf gebruikt onder de TEK dan kunt u een buisverband onder de kous dragen.
 • Leest u de bijgeleverde gebruiksaanwijzing goed door.
   
Problemen / vragen?

Voor vragen over de aflevering van de TEK kunt u contact opnemen met Dantuma, telefoon (0800) 280 04 09, keuze 1.

Voor overige vragen kunt u dagelijks tussen 9.00 en 11.00 uur contact opnemen met de polikliniek Dermatologie, telefoon (0512) 588801, keuze 3.