Samenwerking kinderdiabeteszorg Friesland succesvol

Geplaatst op 19 juli 2012

DiaFrys vergroot bereikbaarheid artsen  en houdt zorg dicht bij huis

DiaFrys is een samenwerkingsverband tussen de kinderartsen van de 5 Friese ziekenhuizen. De ziekenhuizen bieden met dit initiatief sinds april dit jaar gezamenlijke 24 uurs-bereikbaarheid voor kinderen en jeugd met diabetes die in de Friese ziekenhuizen behandeld worden. Deelnemende ziekenhuizen zijn: Nij Smellinghe Drachten, Antonius zorggroep Sneek, Medisch Centrum Leeuwarden, Tjongerschans Heerenveen en De Sionsberg in Dokkum. Als ouders en/of kinderen in de avond, nacht of het weekend een vraag met betrekking tot diabetes hebben die niet tot een volgende werkdag kan wachten, kunnen ze de spoedlijn bellen. Zij krijgen dan direct een van de Friese kinderdiabetesartsen aan de lijn.

Dag en nacht bereikbaar
Ouders en kinderen met diabetes kunnen sinds ongeveer twee maanden, ook buiten de openingstijden van hun eigen ziekenhuis, contact opnemen via één centraal telefoonnummer. De dienstdoende kinderarts kan in een centraal systeem de gegevens van het betreffende kind raadplegen en een passend advies geven.

Op zaterdag 15 september a.s. is een feestelijke bijeenkomst rond DiaFrys voor ouders en kinderen. Deze vindt plaats in Sportstad Heerenveen, met ondermeer een ‘alternatieve 11-stedentocht’.

Concentratie van zorg
Stefan van Dorth, voorzitter regiegroep DiaFrys en kinderarts in ziekenhuis Tjongerschans: “Doel van Diafrys is de kinderdiabetische zorg te verbeteren door concentratie van de zorg. En tegelijkertijd de poliklinische zorg dicht bij huis voor de patiënt te behouden.” Om dat te bereiken nemen van elk ziekenhuis 2 kinderartsen samen met hun diabetesteams deel aan regionaal overleg, protocolvorming en scholing, zodat expertise wordt gedeeld en vergroot.

Tegelijkertijd kunnen patiënten gewoon in hun eigen ziekenhuis poliklinisch worden gevolgd. Van Dorth: “Dat lukt niet als je op een centrale plaats een diabetescentrum neerzet. Volgens ons is dit de ideale mix tussen het vergroten van de expertise door concentratie en het behouden van de kleinschaligheid voor de patiënt.”

Zorgbelang Fryslân Duim
De Zorgbelang Fryslân Duim is dé publieksprijs voor Friese zorginitiatieven die de patiënt centraal zetten. Zo’n zorginitiatief kan een uniek project, nieuwe behandelmethode of andere vorm van dienstverlening zijn dat navolging verdient. Voorop staat dat het zorginitiatief de kwaliteit van zorg verbetert. Het team van Zorgbelang Fryslân heeft 10 juli jl. besloten welke 12 kandidaten genomineerd zijn. Project DiaFrys is hier één van! Vanaf begin augustus tot 26 oktober kan er gestemd worden op de 12 genomineerden.

www.diafrys.nl


« Naar overzicht